Armin Laschet is zaterdag gekozen tot de nieuwe partijvoorzitter van de CDU, de Christlich Demokratische Union Deutschland. Hij won de verkiezingen van Friedrich Merz die met de CDU een rechtsere koers had willen varen als dit najaar bondskanselier Angela Merkel afscheid neemt van de Duitse politiek.

Laschet, minister-president van deelstaat Noordrijn-Westfalen, is de opvolger van Annegret Kramp-Karrenbauer. Zij nam eind 2018 de voorzittershamer over van Merkel, die het partijvoorzitterschap niet langer wilde combineren met haar werk als bondskanselier.

Kramp-Karrenbauer gold in eerste instantie als de gedoodverfde favoriet om het stokje van Merkel over te nemen. Zij gooide echter haar eigen glazen in door de politieke crisis in Thüringen niet daadkrachtig aan te pakken. De CDU in deze oostelijke deelstaat stemde begin vorig jaar in met een samenwerking met de rechts-populistische AfD (Alternative für Deutschland) en dat leidde bij de Duitse christendemocraten tot veel beroering.

Het is gebruikelijk dat de partijvoorzitter ook als partijleider optreedt bij Bondsdagverkiezingen. Het is echter geen wet van Meden en Perzen en de kans is groot dat ook Markus Söder zich kandidaat stelt voor het partijleiderschap voor de landelijke verkiezingen op 26 september. Söder is voorzitter van zusterpartij CSU en minister-president van Beieren, maar ook onder christendemocraten buiten deze deelstaat erg populair. Komend voorjaar zullen de hoofdbesturen van CDU en CSU een gezamenlijke kandidaat nomineren.

Wie het ook mag worden, duidelijk is wel dat de CDU een centrumpartij is en wil blijven. De keuze voor mijnwerkerszoon Laschet en het akkefietje in Thüringen rechtvaardigen die conclusie. Ook een eventuele keuze voor Söder brengt geen verandering in die koers. De CSU heeft recent resoluut afscheid genomen van een rechtsere koers om daarmee de AfD de wind uit de zeilen te nemen. De partij zag in dat de AfD geen toenadering duldde en almaar verder naar rechts ging opschuiven. In een column citeert NRC-columnist Caroline de Gruyter CSU-secretaris Markus Blume die deze ommezwaai kort en bondig samenvat: ‘Du kannst ein Stinktier nicht überstinken.’

Hans de Boer

De zondag op veel te jonge leeftijd overleden Hans de Boer wees in een interview vanwege zijn afscheid als werkgeversvoorman op de gevaren van een versplinterde politiek. Die versnippering, zei hij, is brandstof voor het steeds verdergaande populisme.

In Duitsland is het politieke landschap nog redelijk overzichtelijk. De CDU zet de koers van Merkel voort: gericht op het compromis, waarschuwend tegen rechts-extremisme en wakend over de democratie. De partij blijft daarmee een stabiele pijler onder de toch al stabiele Duitse politiek. Voor Europa en naaste buur Nederland is dat een geruststelling.

Commentaar@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct