Johann Mast.

Sportcolumn Johann Mast: Corinthians

Johann Mast. FOTO ANNET EVELEENS

Ik kijk op dit moment naar de Netflixserie The English Game . Het gaat over de begindagen van de voetbalsport en speelt zich af in het Victoriaanse Engeland van de tweede helft van de negentiende eeuw.

We zien doelen zonder netten, hobbelige voetbalvelden zonder lijnen, jongens die achter een varkensleren bal aanrennen op ongemaaid gras. Teams die worden uitgeschakeld in de halve finale van de FA Cup omdat ze niet komen opdagen. Mannen die zich in een voetbaltenue met gestreepte shirts en lange broeken hijsen en zonder warming-up, hopsakee, aan de wedstrijd beginnen.

De beste teams zijn de teams die als één man achter de bal aanrennen, het is duidelijk dat kluitjesvoetbal nog de toekomst heeft in 1878. We zitten dan ook in het jaar 69 vC (voor Cruijff). Het veld breed houden en de bal het werk laten doen is er niet bij.

Ik heb veel over die tijd gelezen. Het mooiste vind ik dit: je had de zogenoemde Corinthians. Dat waren amateurs in de puurste zin van het woord. Een ranglijst bijhouden vonden ze ridicuul. Aan oefenen deden ze niet. Want: wie trainde werd beter en dat was oneerlijk. Dan kon je immers niet zien wie de beste was.

Een doordenkertje.

Nu leven we 150 jaar verder. Het voetbal is veranderd in een miljoenenbal. Clubs zijn afhankelijk van het grootkapitaal van rijke stinkerds die een speeltje willen en van sportzenders die er zo onfatsoenlijk veel geld in steken, dat ze kunnen meebeslissen over het tijdstip waarop wordt afgetrapt.

We zijn te ver van de basis afgedreven. Van die negentiende-eeuwse jongens en hun ongemaaide hobbelveld.

Als de coronacrisis ergens goed voor kan zijn, dan is het dat nu misschien het besef zal doordringen dat het zo niet langer kan, dat iets meer nederigheid de voetbalsport niet zou misstaan. Misschien krijgen we straks een soort ethisch reveil.

Hoewel.. Kwam koningin Wilhelmina in 1945 ook niet terug uit Engeland in de hoop dat de vooroorlogse patronen voorgoed doorbroken zouden worden? En wat te denken van de bankencrisis van 2008? Is er sindsdien nou echt iets wezenlijks veranderd?

Alles blijft straks gewoon bij het oude op onze velden, wat ik u brom.

Reageren? johann.mast@lc.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct