Plexiglas tussen verschillende werkplekken in het flexkantoor van Tribes op de Amsterdamse Zuidas.

Spelregels

Plexiglas tussen verschillende werkplekken in het flexkantoor van Tribes op de Amsterdamse Zuidas. FOTO ANP/SEM VAN DER WAL

Op de Amsterdamse Zuidas verhuurt het bedrijf Tribes vergader- en werkruimtes aan ‘gepassioneerde Business Nomaden’, een hipperdepipse term uit het pre-coronatijdperk die nu hopeloos gedateerd aandoet.

Maar de vastgoedverhuurder heeft zichzelf helemaal terug in het heden geslingerd met een warmtecamera die flexwerkers bij binnenkomst onder vuur neemt. Is de lichaamstemperatuur te hoog, dan wordt men verzocht huiswaarts te keren, bericht dagblad Het Parool .

Een paar honderd meter verderop laat vastgoedadviseur Cushman & Wakefield sensoren detecteren wanneer te veel mensen in de buurt van de koffiemachine staan. ,,We doen het op vrijwillige basis’’, citeert de krant. Kennelijk is er nog enige gêne over het digitaal aantikken van mensen.

Die is er niet in Amerika. Daar installeren werkgevers op grote schaal gluursoftware op bedrijfslaptops waarmee werknemers in coronatijd thuiswerken. Internetbank Axos vertelde er zonder terughoudendheid over aan persbureau Bloomberg . Het aantal toetsaanslagen wordt gemeten en elke tien minuten maakt de software een schermafbeelding. Kan de baas even checken of er aan de keukentafel voortgang wordt geboekt. Zo niet, dan is ontslag een serieuze optie, liet Axos optekenen.

Er blijken in de VS bedrijven te zijn die thuiswerkers dwingen de hele werkdag ingelogd te blijven op videovergaderingen. En andere, die om de paar minuten een foto van de werknemer nemen via de webcamera. Hordes werkgevers laten hun gezichtsherkenningscamera’s upgraden met hittedetectoren om te zien wie corona heeft. Er kan wat doorglippen, want niet elke coronapatiënt heeft koorts. En nauwkeurig is het instrument ook niet, maar á la.

Wereldwijd jagen staatsmaatregelen ondernemers richting afgrond. Ze vechten voor het voorbestaan van hun bedrijven. Het is daarom begrijpelijk dat zij naar onorthodoxe middelen grijpen. Logisch is ook dat een overheid bekijkt of een app een uitweg uit de crisis kan bieden.

De situatie is nieuw en dan moet je nieuwe dingen proberen. Binnen de bestaande spelregels als het kan, en anders zijn er nieuwe nodig.

In Nederland moet een werkgever die een thuiswerker via werklaptop of -telefoon wil controleren, een gerechtvaardigd belang hebben. Als het doel valide is, mag hij gericht een hengel uitwerpen, geen sleepnet. Stiekem vissen is verboden. Werknemers in Nederland, maar ook klanten zoals de huurders van Tribes, mogen niet zomaar worden blootgesteld aan temperatuurmeters. Een ondernemer of een overheid die zo’n omstreden hittemeter in stelling wil brengen, moet nieuwe spelregels aanvragen.

Er is van alles mogelijk, maar één ding mogen we nooit laten gebeuren: het fundament mag niet aan gort. Het fundament is: met elkaar houden we een rechtstaat overeind die de persoonlijke levenssfeer respecteert. Kegel de burgerrechten om, en het democratische bouwwerk stort in.

Voor wie twijfelt, bedenk welke goede redenen burgers in Hongkong hebben om de gezichtsherkennende straatcamera’s van het China-gezinde regime te slopen. Ze beseffen dat ze hun burgerlijke vrijheden – noem het privacy – maar één keer kunnen kwijtraken.

commentaar@lc.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct