Slieker reageert: 'Er wordt gewerkt aan aanpassingen'

Naar aanleiding van het opiniestuk van LC-redacteur Asing Walthaus ('Slieker is mislukt in het Fries Museum') heeft het filmhuis gereageerd in een ingezonden stuk in de Leeuwarder Courant.

,,Er wordt volop gewerkt aan slimme aanpassingen'', schrijven Rimmer Mulder, voorzitter van het bestuur van Slieker Film en Kris Callens, directeur-bestuurder van het Fries Museum. Die aanpassingen moeten ten goede komen aan meer sfeer tijdens een bezoek aan het filmhuis dat is ondergebracht in het Fries Museum. Maar de middelen zijn zeer beperkt, stellen de twee bestuurders.

In zijn betoog schreef Asing Walthaus: ,,Slieker in het Fries Museum heeft de uitstraling van een parkeergarage. De ruimte is hol en leeg, het café is dicht, filmliefhebbers staan zwijgend te wachten tot het begint en gaan er na afloop vandoor of de duivel ze op de hielen zit. Samenwerking met het Fries Museum stelt niks voor.''

Hieronder de volledige tekst van Mulder en Callens:

Asing Walthaus (LC 29 dec.) spreekt de wens uit dat Slieker Film dit jaar het Fries Museum verruilt voor een locatie die beter past bij een filmhuis. Het gebouw aan het Wilhelminaplein mist volgens hem de sfeer die de ware filmliefhebbers zoeken. Dit geluid hebben we natuurlijk vaker gehoord. De hoge verwachtingen bij het besluit het Leeuwarder filmhuis in het nieuwe Fries Museum onder te brengen zijn niet uitgekomen. Ondanks de gewaardeerde filmprogrammering en een groei in bezoekers ontstond niet de sfeer waarop was gehoopt. Erg jammer, want er was wel flink geïnvesteerd in de zalen. Juist door die investeringen is het niet mogelijk het Fries Museum te verlaten. Inrichten van een andere locatie (als die er was) zou opnieuw veel geld kosten en dat heeft Slieker Film niet. De extra ruimte is ook geen oplossing voor het Fries Museum, dat net zoals Slieker Film zelf door structurele onderfinanciering nog steeds voor grote uitdagingen staat. Om de energie van 2018 vast te houden wordt volop geïnvesteerd en is voor 2019 een verlies van 500.000 euro begroot. 

Kan er dan niets worden verbeterd aan de sfeer? Gelukkig wel. Het Fries Museum en Slieker Film hebben eind vorig jaar afgesproken samen meer werk te maken van de sfeer, de levendigheid en de gastvrijheid in het gebouw dat ze gezamenlijk gebruiken. Aan beide kanten zijn de middelen beperkt maar er wordt volop gewerkt aan slimme aanpassingen. Op die manier kan het gebouw ook in de avonduren de culturele hotspot worden waar het prettig toeven is.

Rimmer Mulder, voorzitter bestuur Slieker Film 

Kris Callens, directeur-bestuurder Fries Museum

Ondertussen krijgt Walthaus ook bijval. In een ander ingezonden stuk schrijft S. Sminia de Boer uit Grou het volgende:

Het opinieartikel van Asing Walt-haus over filmhuis Slieker (‘Slieker is mislukt in het Fries Museum’, LC 29 december) weerspiegelt de werkelijkheid. 

De films zijn goed, de vrijwilligers vriendelijk. De zalen zijn mooi maar erg koud, zodat je de jas aan moet houden. (Dit heeft te maken met de warmteregeling met het museum.) Er zijn geen pauzes, ook niet bij langere films.

Volgens de telefoongids kan men via genoemd nummer reserveren, maar in de praktijk kan dit niet. Voordat de zaal open gaat, kan je als wachtende nergens zitten. 

Het is moeilijk of onmogelijk een nationale bioscoopbon in te leveren. Wie geen computer heeft, kan alleen langskomen om kaarten te halen en dan alleen als de kassa open is (rond 15.30 uur). Dit is voor mensen die buiten Leeuwarden wonen lastig. Die moeten hopen dat er voor de film nog kaarten zijn, anders gaan ze teleurgesteld terug naar huis. 

Als het toch lukt, is het niet mogelijk om even na te zitten. Dus geen gezellige afsluiting van de filmavond. Hopelijk komt er een goede oplossing.

S. Sminia de Boer. Grou

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement