In de verte valt de grijze lucht op de groene dijk waar een paar boerderijdaken bovenuit pieken. Dit is Kollumerpomp oftewel De Pomp. Wijds, woest en ledig.

In een van die boerderijen is Eppie Dam (1953) geboren. Ik moest in Kollumerpomp zijn voor een interview met een schilder. Eppie Dam schreef de gedichten bij haar werk.

De dichter, schrijver, vertaler en oud-schoolmeester had me vooraf over het project gemaild en besloot het schrijven met: ‘Sjoch der mar ris goed om dy hinne’.

Als puber vond ik het er vreselijk. Maar we moesten mee naar die uithoek, naar het duffe Dokkumer Nieuwe Zijlen, naar de jachthaven waar nooit iets te beleven viel. Daar lag de zeilboot waarmee we dan een weekeindje via het Lauwersmeer naar Schiermonnikoog gingen. Geen boot in de wijde omtrek te bekennen. De reis duurde vaak eindeloos lang. Als de kapitein had besloten om onder zeil de haven op het eiland te bereiken, week hij nimmer van koers. Tegensputteren hielp niet.

En omdat we er nooit in het hoogseizoen heen gingen, was er op Schier ook al niks te beleven.

En nu, zo’n veertig jaar later, is het landschap bij De Pomp nagenoeg gelijk gebleven. Waarom waardeer je pas de schoonheid van de leegte als er al een half leven achter je ligt?

Ik besluit om de kop even leeg te maken na het interview en denk aan de woorden van Dam. ‘Sta stil en kijk goed om je heen’. Ik haal eens diep adem en blaas langzaam uit. Allemachtig, wat voelt het vrij om alleen door het hondenuitlaatbos te zwalken – de hond heeft de neus op de grond gezet en is er vandoor gespurt. Het regent en waait. Aan de ene kant de landerijen, het Dokkumer Djip aan de andere. Ondanks het gure weer, heerst er een serene rust.

Wat een uitgelezen plek om een kabinet te formeren. Het idee plopt vanuit het niets op. Vergaderen en lekker eten kan natuurlijk in restaurant De Pater met uitzicht op de oude sluis en het djip.

Slapen? In de omgeving zijn voldoende bêd en brochjes. Ontspannen tijdens de formatie? Een wandeling door het bos, een rondje Lauwersmeer op de fiets en visje halen in de haven.

Of wellicht een dagje Schiermonnikoog. Het wast ongetwijfeld al het gif en venijn uit de lijven van de doorgedraaide politici.

En dan zou Eppie Dam er een gedicht over schrijven. Over partijleiders die opladen bij De Pomp en die voor de verandering haalbare plannen hebben gesmeed om het rusteloze land een solide toekomst in te loodsen.

Een droom van niets natuurlijk, maar kijk eens goed om je heen als je in ‘Damsland’ bent. Je komt er wel mooi tot nieuwe inzichten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct