FOTO ANNET EVELEENS

Show

FOTO ANNET EVELEENS

Het was een blauwe auto.

Hij stond vanaf de Voorstreek, ter hoogte van voorheen sportzaak Diepenmaat, bijna rechtop met de neus in het water, de achterwielen boven de kaderand. Op het dashboard lag een bruinlederen damestas.

Dinsdagavond, uur of zeven, lekker zomers weer. De straat was aan die kant verder leeg, op twee agenten na, een man met een fototoestel op een driepoot en een dame in een vuurrode jurk, in haar hand een enorm sleutelbos. Als zij de bestuurster was, maakte ze zich niet druk.

loading  

Het viel me op door alle mensen die aan deze kant van de gracht stonden te kijken, alsof dit de tribune was en de overkant met de auto het podium. ,,Wat hangt hij er raar hè?’’, vroeg een vrouw. ,,Ze moesten vast uitwijken. Die fietsers en scooters duiken ook zomaar op, ze kijken nergens naar.’’

De auto zonk niet verder, het water kabbelde eromheen. Het zag er kunstmatig uit, als een toneeldecor. Het publiek bestond uit mannen in korte broeken, jongetjes met fietsen, de fotografen met scooters die je altijd ziet bij zulke gebeurtenissen, twee meisjes zaten als picknickers op de kaderand, af en toe voer er een bootje langs. Iedereen maakte foto’s.

,,Meneer’’, zei een man met een iPhone, ,,weet u ook hoe je het dichterbij kunt halen?’’ Ik deed het hem voor. Een andere toeschouwer wist wat hij zag aan Femke Halsema te koppelen, aan wie hij duidelijk een hekel had. ,,Dat rotwijf’’, zei hij.

Al die tijd bleef de auto roerloos hangen. De man met het statief maakte foto’s van de vrouw in de rode jurk, verder gebeurde er niks. Maar wat een show, mensen, wat een show. Daar waren we na al die weken wel aan toe.

asing.walthaus@lc.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct