Schrap ontslagboete

Het kabinet broedt op een tweede steunpakket voor bedrijven en ondernemers. Het eerste, dat eind deze maand afloopt, staat vooral in het teken van snelheid boven zorgvuldigheid. Alles is gericht op banen- en koopkrachtbehoud en op een vliegende start van de economie, mocht de coronacrisis van korte duur zijn.

Zo krijgen bedrijven met een omzetdaling van minimaal 20 procent, 90 procent van de loonsom vergoed zonder dat ze zich tot achter de komma hoeven te verantwoorden. Zelfstandige ondernemers in nood ontvangen een maandelijkse bijdrage van 1500 euro, ongeacht het inkomen van hun partner. Den Haag keert miljarden euro’s uit met een moreel appel: maak er alsjeblieft geen misbruik van.

Alles wijst er echter op dat deze recessie niet van korte duur is. De samenleving zal zich langer moeten instellen op een anderhalvemeter economie. In zo’n economie is voor grote groepen ondernemers geen droog brood te verdienen. Het steunpakket zal dus verlengd moeten worden, maar op de oude voet doorgaan is volgens het kabinet geen optie, ondanks de diepe zakken van de rijksoverheid. Krijgen bedrijven nu nog een zware boete als ze steun ontvangen én reorganiseren, in het nieuwe pakket is deze ontslagboete niet langer houdbaar, zo kondigde minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vorige week al aan. En staatssecretaris Tamara van Ark (VVD) van ditzelfde departement maakte bekend dat zelfstandigen te maken krijgen met een partnertoets. Zij krijgen na mei geen steun als hun partner voldoende verdient.

Een ieder ziet wel in dat dit laatste reëel is. Meer discussie is er over de ontslagboete, vooral bij de linkse oppositie. PvdA-voorman Lodewijk Asscher meldde stoer: ,,Steun krijgen en mensen ontslaan? Dacht het niet!’’ Ook de PVV is er faliekant op tegen.

De opstelling van de oppositie is echter niet realistisch. Het is onverantwoord om miljarden euro’s aan belastinggeld uit te keren voor banen die er eigenlijk niet meer zijn of niet meer te redden zijn. Ondanks de huidige riante loonkostenvergoeding schrijft menig bedrijf dieprode cijfers. Reorganiseren is bittere noodzaak voor het voortbestaan van ondernemingen en daarmee ook van banen.

Het blijft hoe dan ook een keuze tussen twee kwaden. Of we kiezen voor bedrijven met minder werknemers of voor uitermate verzwakte bedrijven met veel werknemers. Dan is de eerste optie de minst slechte. Vakbonden schijnen dat nu ook in te zien. Alles wijst erop dat ze instemmen met het schrappen van de ontslagboete in ruil voor meer invloed bij een reorganisatie. Zo heeft de Nederlandse overlegpolder in deze crisis toch weer een waardig compromis voortgebracht.

commentaar@lc.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct