Er staat tegenwoordig standaard een krat met voetbalschoenen in de kofferbak van mijn auto. Ik zit namelijk in de schoenenhandel. Zonder winstoogmerk hoor. Vanuit de kofferbak help ik jongens en meisjes van het plaatselijke azc aan schoeisel.

Dat zit zo. Een paar weken geleden zouden twee jongens uit het azc aansluiten op mijn training van de onder-12. Voor het gemak en vanwege de privacy noem ik ze Bob en Abe. Bob komt uit Jamaica, Abe is Eritreeër. Alleen Bob was aanwezig. Abe had geen voetbalschoenen.

Bob zat met blote voeten in zijn kicksen. Zo snel als Usain Bolt was hij niet, maar een balletje aannemen of schieten ging prima. Na een half uur was Bob er wel klaar mee. Hij hinkte. Last van zijn voeten, zei hij. Een aanwijsbare reden was er niet, totdat ik aan zijn schoenen voelde. Opgekrulde tenen. Maatje 39 moest zeker 41 zijn.

Een week later was Bob er weer. Hij had Abe en nog vier vrienden meegenomen. Ze wilden allemaal dolgraag mee trainen. Gewone schoenen, spijkerbroeken, een winterjas (,,want het is hier zo koud’’); ik zag het allemaal voorbijkomen.

Ze keken jaloers toe hoe Bob aan het begin van de training voetbalspullen kreeg, die ik bijeen had gescharreld met behulp van sociale media. Hij droeg het trainingsjasje met afgepeld logo van GAVC alsof hij de Lotto had gewonnen. Schoenmaatje 42 zat ook als gegoten.

Bob zat met blote voeten in zijn kicksen

Na afloop kwamen de andere jongens vragen om spullen. Smekende ogen. Meteen actie ondernomen. Via een oproep op Facebook had ik een dag later twaalf paar voetbalschoenen, sokken, kleding en scheenbeschermers. Hartverwarmend.

Bij het azc meteen de spullen uitgedeeld. Roversgoed. Steeds meer kinderen bleken te willen voetballen. Een meisje met maat 38 propte zich in maatje 36,5. ,,Ze passen goed, bedankt meneer.’’ Abe zijn oog viel op een Ajax-pakje en de zwart-oranje Lotto’s die ik uit de eigen kast had gehaald. Hij kreeg ook de bal die door mijn overbuurman was meegegeven. Abe straalde.

Abe en David zijn inmiddels een vaste waarde op de training. Ze staan te popelen om wedstrijden te gaan spelen. Vooral Abe van elf is een groot talent. Die zie ik nog wel eens bij Barcelona spelen. Hopelijk krijg ik dan een paar voetbalschoenen terug. Gesigneerd natuurlijk.

johan.stobbe@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct