Irma van Steijn.

Schijnveiligheid

Irma van Steijn. Foto: Leeuwarder Courant

Stelt u zich eens voor dat u mij bent. U ben dus psycholoog. En Jasper, uw cliënt, komt zwetend binnen. Het is prachtig weer buiten, zo’n 22 graden, geen wolkje te bekennen.

Jasper draagt een dikke winterjas, zo eentje die zowel kou als wind buitensluit en waarin je helemaal kunt verdwijnen. Gedurende het hele gesprek houdt hij de jas stevig dicht en de capuchon op zijn hoofd. U zou het op z’n minst een beetje vreemd vinden toch?

Als u vraagt waarom hij zo’n dikke jas aan heeft kijkt hij u wat meewarig aan en vraagt hij waarom u zelf geen winterjas draagt. Hij vertelt dat het over een aantal maanden weleens herfst zou kunnen worden en de kans is groot dat het dan koud wordt. En om zich daartegen te wapenen doet hij nu vast zijn winterjas aan. Wat is er met Jasper aan de hand?

Schijnveiligheid, Jasper voelt zich beschermd tegen de kou, maar zweet als een otter. Jasper is een metafoor voor wat wij met z’n allen aan het doen zijn. Huh, hoezo? Nou, er zijn op dit moment bijna geen coronabesmettingen in het noorden van het land, maar we doen alsof we elk moment besmet kunnen worden en zijn nu al doodsbenauwd voor de tweede golf.

Zelfs buiten moeten we anderhalve meter afstand blijven houden en we krijgen een boete als we oma en opa omhelzen, want oh wat is dat onveilig. We doen met z’n allen dus een dikke winterjas aan, want stel je voor dat het straks vriest, terwijl het 22 graden is en we dus eigenlijk juist ziek worden van die jas.

Een ander voorbeeld van schijnveiligheid is desinfectiegel. Ik heb liters van dat spul ingekocht, er staat een mooi pompje bij de voordeur van onze praktijk. Bij wijze van experiment heb ik het laatst weggehaald, ik kreeg er direct vragen over.

Eerlijk gezegd zet ik het neer voor de bühne, want immers: de gel helpt om bacteriën te doden, maar zegt niks over het doden van virussen. Mogelijk dat de alcohol in de gel het virus doodt, maar we weten het niet (bron: Levensmiddelenmicrobiologie, Universiteit van Wageningen ).

Wat we wel weten is dat water en zeep je handen beter schoonhoudt dan die gel.

En weet u wat ik denk? Ik denk dat wanneer we ons voortdurend insmeren met antibacteriële gel, we daarmee belangrijke bacteriën wegpoetsen, bacteriën die we hard nodig hebben om onze weerstand op peil te houden.

We leven immers samen met een grote hoeveelheid bacteriën, schimmels en virussen.

Op en in ons lijf leeft een rijke biodiversiteit die ons helpt gezond te blijven. Laten we die alsjeblieft niet in de war gooien.

Als het koud wordt pakken we onze jas en als corona opleeft, dan nemen we afstand.

Jasper, je jas mag aan de kapstok.

i.vansteijn@maarsinghenvansteijn.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct