2020-05-18 15:17:00 PHILIPSBURG - Het strand wordt gereed gemaakt voor strandgangers. Het openbare leven komt weer langzaam op gang in Sint-Maarten, dat vanaf vandaag de lockdown versoepelt. In het land was sinds 5 april de noodtoestand van kracht, waardoor de bevolking zoveel mogelijk moet thuisblijven. ANP TIM VAN DIJK

Scheve gezichten

2020-05-18 15:17:00 PHILIPSBURG - Het strand wordt gereed gemaakt voor strandgangers. Het openbare leven komt weer langzaam op gang in Sint-Maarten, dat vanaf vandaag de lockdown versoepelt. In het land was sinds 5 april de noodtoestand van kracht, waardoor de bevolking zoveel mogelijk moet thuisblijven. ANP TIM VAN DIJK Foto: "TIM VAN DIJK ANP"

Naast alle ellende die eruit voortvloeit, biedt de coronacrisis soms ook onvermoede mogelijkheden. Zo zag Nederland de kans schoon om de eilanden in het Caribisch gebied strenge voorwaarden op te leggen aan de geldleningen waarvoor de eilandbesturen van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten in Den Haag aanklopten.

Het coronavirus betekent welhaast een doodsklap voor de economie op de Caribische eilanden, die grotendeels drijft op toerisme. Van de ene dag op de andere legde er geen enkel cruiseschip meer aan in de havens van Oranjestad, Willemstad en Philipsburg. Ook vliegtuigen landen er niet meer om zonzoekers en surfers af te leveren. Het wegvallen van het toerisme heeft geleid tot toenemende armoede.

In april trok Den Haag de portemonnee om de eerste ergste nood te lenigen, maar om meer structurele hulp te kunnen bieden, moet er veel meer geld op het kleed komen. Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties weigerde echter om de miljoenen steun waar de eilanden om vroegen zonder voorwaarden beschikbaar te stellen.

Corruptie en vriendjespolitiek

Nederland ergert zich al jaren aan het gedrag van veel politici en bestuurders op de Caribische eilanden, waar corruptie en vriendjespolitiek hoogtij vieren en openbare functies de snelste weg naar zelfverrijking zijn. Den Haag zag nu zijn kans schoon om de bestuurders op de eilanden eens flink de duimschroeven aan te draaien en stelde een waslijst met stevige eisen op als voorwaarde voor nieuwe leningen.

Den Haag eiste onder meer dat ministers en parlementariërs een kwart en ambtenaren 12,5 procent van hun salarissen inleveren. Daarnaast moeten Curaçao en Sint-Maarten snijden in hun ambtenarenapparaat. Sint-Maarten moet bovendien de pensioenleeftijd verhogen van 62 naar 65 jaar.

Het tandengeknars was niet van de lucht op de drie eilanden. Premier Silveria Jacobs van Sint-Maarten sprak van een ,,oneerbaar voorstel’’ en haar Curaçaose ambtgenoot Eugene Rhuggenaath liet verontwaardigd weten ,,geen loopjongen’’ van Nederland te zijn.

De nood is hoog

Maar ja, de nood op de Cariben is hoog, en dus liet het ene na het andere eilandbestuur uiteindelijk het verzet varen, ook al noemde Jacobs de harde voorwaarden ,,een klap in het gezicht.’’ De Curaçaose minister van Justitie Quincy Girigorie sloeg de spijker op z’n kop toen hij opmerkte: ,,We zijn kwetsbaar. En daar maakt Nederland misbruik van door zaken op te dringen.’’

Nederland lijkt van de nood een deugd gemaakt te hebben door de coronacrisis op de Cariben aan te grijpen om de eilanden de door Den Haag zo gewenste hervormingen door de strot te duwen. Toch is het opmerkelijk dat aan de miljarden noodsteun voor de eveneens noodlijdende KLM amper voorwaarden gesteld werden, terwijl de oppositie juist had gehoopt dat de luchtvaartmaatschappij zo gedwongen zou kunnen worden het beleid in groene richting bij te stellen. Blijkbaar legt een nationaal icoon als de ‘blauwe zwaan’, zoals KLM nog altijd liefkozend genoemd wordt, voor politici in Den Haag meer gewicht in de schaal dan de laatste stukjes tropisch Nederland. Zoiets geeft toch scheve gezichten.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct