In de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement van twee jaar geleden hadden de opstellers van de Stemwijzer een probleem. Twee partijen hadden namelijk exact dezelfde antwoorden ingevuld bij alle stellingen die aan hen waren voorgelegd.

Alleen in de toelichting op de gegeven antwoorden wisten ze zich nog enigszins van elkaar te onderscheiden. Pas toen er enkele nieuwe stellingen waren geformuleerd, waarop beide partijen wel eigen invalshoeken wisten te formuleren, kon de Stemwijzer online.

Als twee partijen elkaar qua opvattingen en standpunten zo dicht naderen, dan doemt als vanzelf de vraag op waarom ze nog gescheiden optrekken. En dat is iets dat ook steeds meer leden van PvdA en GroenLinks, want om die partijen gaat het, zich afvragen.

Vorige week maakte dagblad Trouw een rondgang langs tientallen fractievoorzitters van beide partijen in gemeenteraden. Die zijn in grote meerderheid van mening dat hun leiders in Den Haag, Lilianne Ploumen en Jesse Klaver, elkaar bij de huidige kabinetsformatie niet mogen loslaten. Samen uit, samen thuis, ofwel: PvdA en GroenLinks moeten alleen gezamenlijk deelnemen aan een volgend kabinet of anders samen in de oppositiebankjes schuiven.

'Tijd is rijp voor een fusie op links'

Van de politici die momenteel onderhandelen over de vorming van een nieuwe regering is D66-leider Sigrid Kaag er een groot voorstander van dat beide linkse partijen aanschuiven in de Trêveszaal. VVD-voorman Mark Rutte en Wopke Hoekstra van het CDA hebben echter grote bedenkingen bij zo’n progressief smaldeel. Zij zijn bang dat door deelname van PvdA en GroenLinks het kabinet te veel naar links zal overhellen.

Wie de huidige politieke verhoudingen in Den Haag overziet, kan geen andere conclusie trekken dan dat Rutte en Hoekstra maar beter eieren voor hun geld kunnen kiezen. Het is opvallend dat geen van beiden een regering over rechts (met deelname dan wel steun van PVV, JA21, SGP, Forum voor Democratie en de afhakers van die partij) serieus in overweging wil nemen. Blijkbaar voelen ze op hun klompen aan dat zo’n kabinet niet levensvatbaar is. De PVV heeft in het eerste kabinet-Rutte bewezen niet echt een betrouwbare partner te zijn en de partij van Thierry Baudet is op dit moment te wispelturig om het landsbestuur aan toe te vertrouwen.

Mochten Rutte en Hoekstra de stille hoop koesteren een wig te drijven tussen PvdA en GroenLinks, dan zijn ze aan het verkeerde adres. Ploumen en Klaver maken keer op keer duidelijk dat ze zich niet tegen elkaar zullen laten uitspelen.

Het bondje tussen de twee progressieve partijen smaakt ongetwijfeld naar meer. PvdA en GroenLinks zitten op dezelfde golflengte. Hoewel de PvdA traditioneel een bestuurspartij is en GroenLinks van oudsher een meer activistische inslag heeft, zou een combinatie van die elementen verrijkend kunnen zijn. De tijd is rijp voor een fusie, of in ieder geval een verregaande samenwerking op links. Nu beide partijen in de Tweede Kamer ongeveer even groot zijn, hoeft bovendien geen van tweeën bang te zijn door de ander overschaduwd te worden. Integendeel: samen op weg staan ze sterker.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct