Dat er weer persconferenties zijn bij daglicht is al een versoepeling op zich.

Buiten scheen de zon, een merel zong in de tuin, binnen vertelden Rutte en De Jonge dat volgende week de terrassen voorzichtig open kunnen (,,Je moet ergens beginnen maar ik spring nog geen gat in de lucht’’, zei een horecaondernemer tegen me), dat je winkels zo mag binnenlopen en dat de avondklok van komende dinsdag de laatste is.

Rutte zelf maakte een weinig soepele indruk. Hij ploeterde er wat doorheen. Zoals die zin met ,,volle bedden, doodzieke patiënten en holle, holle, holle’’ – het klonk of er nog wat op holle moest volgen, ‘holle ogen’ of zo, maar het was als werkwoord bedoeld. Misschien wilde hij zo al te grote vreugde voorkomen. Misschien was hij ook gewoon moe. Als ik goed heb geteld was dit zijn 34ste persconferentie over het onderwerp.

loading

Om toch iets van blijdschap te ervaren, liep ik erna een rondje door de Prinsentuin. Die was de hele middag al vol, overal groepjes mensen op kleedjes, muziek uit boxjes, sporters, wandelaars met honden.

Heel warm was het inmiddels niet meer, sommigen zaten nog nonchalant in korte broek, anderen hadden dekentjes om zich heen geslagen. De grootste kluit mensen was achter het Historisch Centrum Leeuwarden, en daar was bijna iedereen gaan staan. De grond werd blijkbaar te koud, maar ze wilden nog niet weg, ze stonden roezemoezend in groepjes te praten.

Pizzadozen, tassen vol afval, bierflesjes lagen in, op en rond de prullenbakken. De eerste boten waren er ook al. Boven alles uit torende de Oldehove, waar op de balustrades onder de klok nieuwe, fellere verlichting lijkt te zitten.

Kom maar op met die versoepeling, zei het allemaal. Wij zijn er klaar voor.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct