Het Nederlandse aardgasverbruik is vorig jaar gestegen tot grote hoogten. We blijven de komende jaren flink doorstoken.

Waar de overheid van het gas af wil, doen we voorlopig het tegenovergestelde. Onze stroomproductie wordt namelijk steeds sterker afhankelijk van gascentrales. Die wekten vorig jaar 60 procent van onze elektriciteit op, meldt Gasterra. In beginsel is dat goed, want aardgas verdringt steenkool als stroombron. Gas levert aanzienlijk minder kooldioxide en andere vervuiling op.

Strategisch en financieel komt die extra gasverbranding helaas op een onhandig moment. Het Groninger gasveld wordt immers dichtgedraaid en actievoerders doen hard hun best om ook de winning uit kleine Nederlandse velden te stoppen.

Daar wordt de wereld niet schoner van, want het versterkt onze vraag naar gas uit Rusland en Amerika, waar zwaar vervuilende winningstechnieken zijn toegestaan. Die leveren meer verontreiniging en risico’s op dan gaswinning in Nederland.

Deskundigen verwachten voor 2025 een omslag. Dan komt er zoveel stroom uit wind, zon en andere groene bronnen dat de vraag naar aardgas weer daalt. Nu al groeit groene opwekking inderdaad snel, maar het blijft afwachten. We kampen met een haperend stroomnet en een groeiende stroomvraag door elektrische auto’s en andere apparaten.

Invoer van energie maakt ons land kwetsbaar. In tijden van oorlog of geopolitieke conflicten is het belangrijk om zelfvoorzienend te zijn. Niet voor niets besteedde onze regering vroeger zoveel aandacht aan ontwikkeling van de Limburgse mijnen om ons minder afhankelijk te maken van andere landen. Later nam het Groninger aardgas die rol over.

Zelfvoorziening zou de komende jaren weer hoger op de agenda moeten staan. Natuurlijk is het milieu belangrijk, maar hoe dan ook wil je nooit onzekerheid over je stroom. Opwekking in eigen land is meestal ook een vorm van milieubescherming: in je eigen achtertuin kies je altijd voor schonere technieken dan wanneer je de brandstof inkoopt in verre landen.

Ook Friesland zou zich sterker moeten richten op zelfvoorziening. Je maakt de bevolking beter weerbaar als ze zichzelf kan bedruipen met stroom en warmte. Nog mooier zou het zijn als zelfs de brandstof van onze auto’s uit eigen opwekking komt.

Voorlopig ontwikkelen we ons helaas nog in tegengestelde richting. Ondanks grote inspanningen van de overheid en burgers groeit onze groene energieproductie te traag, terwijl we ons afkeren van delfstofwinning uit eigen bodem.

De komende jaren blijven we dus sterk afhankelijk van vervuilend aardgas uit verre streken. Ondertussen kloppen milieubeschermers zichzelf op de schouder met hun succesvolle strijd tegen gaswinning onder eigen land- en zeebodem: een riskant staaltje zelfbedrog.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar  commentaar@lc.nl  .

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar
Commentaar
Friese gasvelden
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct