We gaan regelen dat er minder Marokkanen zijn in Nederland. Die belofte deed PVV-leider Geert Wilders op de avond na de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014 tegenover een zestien keer minder, minder scanderende aanhang in een grand café in Den Haag.

Voor die uitlatingen is Wilders nu veroordeeld. Het Gerechtshof in Den Haag oordeelt dat de politicus zich schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging. Hij heeft de Marokkaanse gemeenschap in Nederland in diskrediet gebracht en in haar eigenwaarde aangetast. Nederland kent weliswaar vrijheid van meningsuiting maar Wilders is met zijn krenkende uitlatingen te ver gegaan. Een boete hoeft de PVV-leider niet te betalen, omdat hij wegens zijn politieke standpunt al lange tijd wordt bedreigd. Het Gerechtshof spreekt hem bovendien vrij van haat en discriminatie. Wilders reageerde op zijn Wilders: boos en verongelijkt: ,,Nederland is een corrupt bananenland is geworden.”

Standpunt

Wilders heeft uiteraard een punt als hij stelt dat Marokkanen oververtegenwoordigd zijn in lijstjes over criminaliteit en uitkeringen. Helaas valt de PVV-leider nooit te betrappen op een een constructieve bijdrage in dit dossier. Hij blijft hangen in een onrealistische oplossing: het Marokkaanse tuig moet het land uit.

Wie zich zo bezeten vastklampt aan zijn standpunt, blijft drammen en rekken en om aandacht vragen. En waar kan dat nu beter dan de rechtszaal. Die biedt hem een extra podium om het vuurtje weer eens op te stoken.

Medio december 2014 ging het OM over tot vervolging en eind 2016 veroordeelde de rechtbank Wilders voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. De PVV-leider ging in hoger beroep, vroeg met succes een wrakingsverzoek aan, diende vele nieuwe verzoeken in en bleef betogen dat sprake was van een politiek proces. Toenmalig justitieminister Ivo Opstelten zou zijn invloed bij het OM aangewend hebben om Wilders strafrechtelijk aan te pakken.

De ‘minder Marokkanen-rechtszaak’ sleept zich derhalve al bijna zes jaar voort. Zelden heeft een strafzaak langer geduurd. En het einde is nog niet in zicht. Wilders kondigde direct na het arrest aan in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.

Vooringenomenheid

De rechterlijke macht heeft in al die jaren op eieren gelopen. Koste wat kost moest voorkomen worden dat Wilders zich op zijn teentjes getrapt voelde. De Wrakingskamer willigde het wrakingsverzoek van Wilders in omdat de toenmalige raadsheren te summier een verzoek van Wilders hadden afgewezen. Dat was al voldoende grond voor de verdenking van vooringenomenheid.

Ondanks deze fluwelen behandeling kiest Wilders frontaal de aanval op de rechterlijke macht in Nederland. Rechters vormen in zijn ogen neprechtbanken en zijn knettergekke PVV-haters. En de leden van het OM worden steevast omschreven als schorriemorrie. Het is onderhand de vaag of niet ook deze groep aangifte moet doen van belediging.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar  commentaar@lc.nl  .

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct