Asing Walthaus

Prinsentuin

Asing Walthaus FOTO: ANNET EVELEENS

Nederland gaat open en de Prinsentuin gaat dicht. Elke avond om tien uur, als het nog volop licht is, sluit het stadspark.

Goeie redenen zijn er niet voor. Het radeloze, machteloze Leeuwarden – Boa’s hebben niet eens knuppels! – verschuilt zich achter Veiligheidsregio Fryslân en stelt dat de ,,afstandseisen in de Prinsentuin onvoldoende worden nagekomen, met name in de avond- en nachtelijke uren’’. Rumoerig is het ook, het lijkt soms wel feest. Omwonenden en bootjesmensen liggen tandenknarsend in hun bed.

Het is de jeugd natuurlijk weer. Die zitten maar wat bij elkaar en maken kabaal. Soms zwemmen ze zelfs! In het water! Het moet niet raarder worden. Is het een wonder dat mensen zich wel eens afvragen in wat voor wereld we leven?

Om te zien waar de sluiting toe zou leiden ging ik met de hond naar het park, woensdagavond twintig voor tien. ,,U kunt er niet meer in meneer’’, zei een bewaker. ,,We gaan om tien uur dicht.’’ Het park was inderdaad al leeg. De jeugd had zich braaf laten wegsturen, mensen streken neer op de oever van de Wissesdwinger, met hun geroezemoes, hun kleedjes en hun bier en witte wijn.

Een keurig ouder echtpaar liep er tussendoor met de hond. ,,We mochten het park niet meer in’’, zeiden ze.

,,Jullie zien er ook echt uit als gevaarlijke rebellen’’, zei ik.

,,Vergis je niet, wij zijn van de flowerpowergeneratie’’, zei de man. ,,Zij heeft nog meegedaan aan de krakersrellen in de Vondelstraat in Amsterdam.’’ Zijn vrouw voegde toe: ,,Stenen klaarleggen om te gooien. Toen de eerste tank kwam, werd het pas echt.’’ Bij de herinnering aan die opstandige tijd kwam er een glimlach op haar gelaat.

asing.walthaus@lc.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct