Aan het begin van een nieuwe lente zou ieder redelijk mens ondanks het mooie weer somber kunnen worden bij het lezen van alle coronaberichten in de krant. De supermarkten maken recordwinsten, kleine middenstanders hebben het moeilijk, de KLM is bijna failliet en studenten en scholieren staan al een jaar stil.

Het virus staat juist niet stil en past zich voortdurend aan. In zeker veertien landen zijn nieuwe varianten aangetroffen, naast de Britse en de Zuid-Afrikaanse. Verontrustend is volgens onderzoekers wel dat de gemuteerde varianten ,,van invloed lijken te zijn op de werking van de huidige generatie vaccins”.

Covid-19 test ook de instituties van het land. Blind vertrouwen is nooit verstandig, maar burgers moeten erop kunnen rekenen dat de maatregelen die worden genomen proportioneel zijn en in lijn met de wetten die in ons land gelden. Het is beschamend hoe de rechter de regering afgelopen week terechtwees. Een ingrijpende maatregel zoals de avondklok had aan alle kanten juridisch afgetimmerd moeten zijn. Ook de Tweede Kamer had beter moeten letten op de inperking van de burgervrijheid.

Het is natuurlijk makkelijk om kritiek te hebben op het kabinet. In een crisissituatie zoals een pandemie komt alles per definitie te laat, zijn voorspellingen moeilijk en duurt het even voordat een goed idee doorwerkt en resultaat oplevert.

Doorzetten van de ingrijpende avondklok toont aan dat het kabinet erg weinig bewegingsruimte heeft. Het virus laat zich moeilijk vangen. Van versoepelingen lijkt voorlopig dan ook geen sprake te zijn, hoe de samenleving ook zucht onder de maatregelen. Toch is er perspectief.

Maandenlang is gezegd dat het vaccin verlichting zou brengen. Het vaccinatiecentrum in het Leeuwarder WTC is voor de komende drie weken volgeboekt omdat er te weinig vaccin beschikbaar is. Sommige kwetsbare mensen willen dolgraag gevaccineerd worden, maar lopen vast in bureaucratie. De komende tijd worden in Friesland meer priklocaties geopend. Maar het vaccineren per huisarts, meldt het RIVM, begint eerst in Zeeland en daarna wordt er pas naar de noordelijke provincies toegewerkt.

Quarantaine, testen, avondklok, afbrokkelend vertrouwen in bestuurders: het is een optelsom die steeds vaker wordt gemaakt in de hoofden van mensen die zo goed mogelijk hun leven proberen te leiden. Het draagvlak onder de bevolking valt of staat met de zichtbaarheid van gevaccineerden om hen heen. Dat moet sneller.


commentaar@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct