La Grande Bouffe, poster - alleen de namen van de sterren zijn genoeg

Piccoli

La Grande Bouffe, poster - alleen de namen van de sterren zijn genoeg .

Europese filmsterren, zijn die er nog?

Op 12 mei is Michel Piccoli overleden, een van de laatste filmsterren voor je gevoel.

In de jaren zeventig en tachtig had je die bij bosjes. Een aantal is overleden. Uit het hoofd: Max von Sydow, Bruno Ganz, Marcello Mastroianni, Rutger Hauer… Hanna Schygulla en Liv Ullman zijn er nog, net als Catherine Deneuve en Gerard Depardieu, maar daar hoor je weinig meer van. Alain Delon, bent u daar nog? Sophia Loren dan?

Van de weeromstuit heb ik een stukje uit La grande bouffe teruggekeken, uit 1973, bijna vijftig dus, en nog steeds prachtig sarcastisch. In die film sluiten een restauranthouder, een televisieproducent, een rechter en een piloot zich op in een Parijse villa, om zich tegoed te doen aan zoveel mogelijk eten. Sterker nog, ze eten zich dood. ,,Je moet eten’’, zegt iemand. ,,Als je niet eet, ga je niet dood.’’

Het voedsel is voortreffelijk en de film is een klap in het gezicht van de goede smaak. Ontploffende toiletten, hoeren, scheten, braken en poëzie, alles zit erin. Piccoli, de piloot, sterft op het balkon, waar de dunne poep hem uit de broek loopt.

De film was een schandaalsucces, en zou dat in onze brave tijd weer zijn. Maar dan moeten de rollen wel, net als toen, gespeeld worden door Europese sterren.

Zo kom je automatisch op de vraag of ze er nog zijn, sterren die iedereen kent en die een Europese film kunnen dragen. Het lijkt of Isabelle Huppert het in haar eentje moet opknappen. Misschien met de Deense Mads Mikkelsen als goede tweede. Enig denkwerk levert meer namen op, Marion Cotillard, Christoph Waltz, Antonio Banderas, Javier Bardem. Er zijn er dus wel een paar en toch voelt het anders dan toen.

asing.walthaus@lc.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct