De voorbereidingen voor het werk aan de spoorwegovergang in de Leeuwarder Schrans duren al heel lang.

Overmoed

De voorbereidingen voor het werk aan de spoorwegovergang in de Leeuwarder Schrans duren al heel lang. Foto LC/Erwin Boers

Was het euforie, realisme of overmoed? In ieder geval was de uitspraak van vicepremier Hugo de Jonge opmerkelijk: „Het is ons gelukt om het virus onder controle te krijgen. Dat hebben we samen gedaan.”

De Jonge en premier Mark Rutte kondigden tijdens hun persconferentie van afgelopen dinsdag blijmoedig een groot aantal versoepelingen aan. Er mogen vanaf 1 juni meer klanten naar café en restaurant, de basisscholen kunnen een week later weer helemaal open en thuiswonende ouderen mogen weer mensen op bezoek krijgen. Dat kwam deels, aldus De Jonge, doordat iedereen zo vreselijk gedisciplineerd is: „We houden ons geweldig goed aan de gedragsvoorschriften.”

Dat viel tegen, bleek op Hemelvaartsdag. Stranden, parken en fietspaden stroomden vol met mensen die snakten naar zon en gezelschap. Bij gebrek aan terrassen werden picknickmanden in Appelscha onder de snelbinders gestopt en bij het IJsselmeer kwamen de campingstoeltjes uit de auto. Op sommige plekken moesten handhavers ingrijpen omdat het te druk werd. Je houden aan gedragsvoorschriften bleek toch ingewikkelder dan De Jonge dacht toen hij achteloos de overwinning op het coronavirus uitriep.

In een land dat gewend is aan jarenlang gedoogbeleid valt het niet mee, luisteren naar de autoriteiten. Er zijn regels maar die mag je best een beetje in je eigen voordeel ombuigen, zo lijkt de gedachte van veel mensen: „Ik doe niks fout maar de anderen snappen het niet”. Het voorspelt niet veel goeds voor de openstelling van het openbaar vervoer na 1 juni.

Vanaf die datum zullen bussen en treinen weer rijden volgens de normale dienstregeling. Maar wel alleen voor noodzakelijke reizen omdat er maar beperkt plek is. Wie bepaalt of een reis noodzakelijk is? Komt er een kruisverhoor van de conducteur die daarna bepaalt dat je niet mee mag? Daarnaast geldt de verplichting dat iedereen die reist met het OV een mondkapje draagt. Geen medisch mondmasker, die zijn alleen voor zorgprofessionals.

Met een stuk stof, elastiek, naald en draad mag iedereen een mondkapje maken. Het kabinet staat dit soort huisvlijt toe omdat het toch niet helpt. Op de site van het RIVM staat: „Overigens is er slechts beperkt wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van deze kapjes.” De overheid verplicht – op straffe van een boete van 95 euro – een maatregel waarvan ze weet dat hij niet werkt. En iedereen gaat erin mee.

Het RIVM waarschuwt dat de geïmproviseerde maskers mensen een gevoel van schijnveiligheid geven waardoor ze lakser worden in de omgang. „Ook gaan mensen met milde klachten toch mogelijk eerder weer naar openbare ruimten. In dat geval kan het gebruik van niet-medische maskers die maar een beperkte bescherming bieden, leiden tot een toename van infecties met COVID-19.” De heropening van het openbaar vervoer op deze manier is een risicovol experiment.

commentaar@lc.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct