Opinie: zo wordt het niets met 'legacy' LF2018

LF2018, het jaar van de Culturele hoofdstad in Leeuwarden en Friesland, komt tot een einde. Het was een succes en wie wil dat nu niet vasthouden voor de komende jaren. Dus is de tijd van de legacy, de nalatenschap, aangebroken. Althans het praten daarover.

Maar hoe staat deze nalatenschap er precies voor? Er is op dit moment geen heldere ambitie voor de toekomst. Iedereen wil vader van het succes zijn en trekt vervolgens zijn eigen plan. Culturele sector, provincie, gemeente en bedrijfsleven presenteren los van elkaar hun plannen en van enige samenhang en samenwerking is geen sprake. Het lijkt wel op de verdeling van de nalatenschap van een overleden moeder als haar zoons en dochters het eigenlijk niet zo goed met elkaar kunnen vinden en zij als bindende factor is verdwenen.

Wel wordt er alvast geld beschikbaar gesteld. Maar waar moet dat geld aan worden besteed, als de ambitie nog niet duidelijk is? Ook wordt er nagedacht over een uitvoeringsorganisatie. Maar als je niet weet wat je ambitie is, hoe weet je dan welke competenties en mensen je nodig hebt? En hoe weet je of het een groot of een klein team moet zijn?

'Het staat er niet goed voor'

Het succes van 2018 ontstond doordat er een heldere ambitie was: in 2018 Culturele hoofdstad van Europa zijn. Haalbaar, uitdagend, inspirerend en specifiek en het nodigt uit om je erbij aan te sluiten; dat hebben uiteindelijk ook veel mensen gedaan. En er was ook al gelijk een team van mensen met diverse achtergronden die deze ambitie wilden en konden realiseren. Ambitie en een goed team zijn essentiële voorwaarden voor succes. Geld en uitvoeringsorganisatie zijn belangrijk, maar pas in tweede instantie.

Kortom, het staat er niet goed voor. Is er nog hoop? Succes kan alleen worden bereikt als alle partijen met elkaar gaan samenwerken. Het enige resultaat van die samenwerking moet zijn een nieuwe ambitie haalbaar, uitdagend, inspirerend en specifiek en waar anderen op aan kunnen haken. De vraag is of dat in het huidige vooral politieke speelveld mogelijk is. Politieke processen leveren maar zelden inspirerende resultaten op. LF2018 is ontstaan uit samenwerking en niet uit het nastreven van individuele belangen.

De kans is overigens klein dat er in 2019 al een goed vervolg zal zijn. De voorbereiding van Culturele Hoofdstad heeft enkele jaren gekost. Een vergelijkbaar resultaat bereik je niet in twee of drie maanden.

Albert van der Zee,

Veranderkundig adviseur te Leeuwarden.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement