Opinie: mienskip buitenspel bij vervolg LF2018

Vreugde in Leeuwarden in 2013 na het bekend worden dat de stad Culturele Hoofdstad van Europa zou worden. ‘Leeuwarden/Fryslân is er dankzij de klemtoon op mienskip in geslaagd om Culturele Hoofdstad van Europa te worden.’ FOTO ARCHIEF LC

Vertegenwoordigers van het ‘culturele veld’ in Fryslân willen een ‘slanke’ netwerkorganisatie die de follow-up van Leeuwarden-Fryslân 2018 verzorgt. Kosten: 4 miljoen euro plus geld dat nodig is voor marketing en de organisatie zelf.

Gedeputeerde Sietske Poepjes van de provincie Fryslân denkt er wel uit te komen met het ‘culturele veld’. Alleen de gedeputeerde gaat er vanuit dat 2 miljoen euro voor 2019 voldoende is. Provinciale staten hakken woensdag knopen door. De Leeuwarder Courant bracht dit nieuws over de follow-up van LF2018 in de krant van zaterdag 27 oktober ( ‘‘Slanke’ club moet erfenis 2018 beheren’ ).

Als er één woord synoniem is met LF2018, dan is het wel het woord ‘ mienskip ’. Wat opvalt is dat de mienskip over het vervolg van LF2018 blijkbaar niets te zeggen heeft. Waarom organiseren we geen referendum over de resultaten van LF2018 en het vervolg of een enquête? Waarom geven we de mienskip geen directe invloed op de agenda en de begroting van de follow-up? Dat zou toch perfect passen bij de klemtoon die tijdens LF2018 op mienskip gelegd is.

Verder is het opmerkelijk dat over een follow-up gesproken wordt terwijl LF2018 nog niet eens afgelopen is, laat staan geëvalueerd. Wat is er nu precies voor de 72 tot 74 miljoen euro die LF2018 volgens de organisatie gekost heeft, geleverd? Volgens de stichting LF2018 is 53 miljoen euro besteed aan de projecten. Is de overige plusminus 20 miljoen euro besteed aan organisatiekosten? Gaan we nu miljoenen stoppen in een follow-up terwijl we niet eens weten of de doelstellingen gehaald zijn?

Op 20 maart 2019 zijn er provinciale verkiezingen. Voor die tijd kunnen we als politiek en als mienskip LF2018 grondig evalueren en samen brainstormen over de follow-up. De politieke agenda wordt op deze wijze meer van onderop door de mienskip bepaald.

Na de verkiezingen komt het nieuwe dagelijkse bestuur van de provincie Fryslân dan met voorstellen voor de follow-up van LF2018. Die voorstellen sluiten aan bij de doelen die de mienskip bedacht heeft.

Leeuwarden/Fryslân is er dankzij de klemtoon op mienskip in geslaagd om Culturele Hoofdstad van Europa te worden. Durven we het aan om nu een vervolgstap te zetten: de mienskip wordt actief betrokken bij de evaluatie en de vormgeving van het vervolg en gaat vervolgens zelf aan de slag.

It sil heve!

GERRIT GEERDS

Leeuwarden