Psy-Fi. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Opinie: einde processen festivals nog lang niet in zicht

Psy-Fi. FOTO LC/ARODI BUITENWERF Arodi Buitenwerf

De zomer is in aantocht, de festivals bereiden zich voor en de bestuursrechter krijgt het weer druk: zie hier het al jaren durende proces rondom festivals in de Groene Ster en de strijd daartegen van de stichting Groene Ster Duurzaam – GSD.

Soms spreekt de rechter zich uit in het voordeel van GSD. Soms ten faveure van de festivals en de gemeente Leeuwarden of de provincie Fryslân, de verstrekkers van vergunningen en ontheffingen.

Als de rechter zich uitspreekt in het voordeel van GSD, gaat het altijd om onderdelen. En ondanks vele rechtszaken is er nog geen rechter geweest die heeft gezegd: ‘er mag geen festival gehouden worden’. Promised Land, Welcome to the Village en Psy-fi vinden sinds 2013 jaarlijks plaats.

Beperkingen

Mét beperkingen: als het gaat om licht, als het gaat om openingstijden en als het gaat om het geluidsvolume. En intussen is de Groene Ster tijdens de opbouw van de festivals toegankelijker geworden voor de zwemliefhebber of wandelaar. Dat zijn overwinningen voor GSD, maar het is voor voorzitter Theo van Gelder van GSD niet genoeg.

In 2017 zei hij onomwonden alles te willen doen om Psy-fi te verbieden. De andere festivals, daar had Van Gelder volgens eigen zeggen geen problemen mee.

Ontheffingen

En dat is raar. Want zouden de dieren die volgens Van Gelder last hebben van Psy-Fi, dan geen hinder hebben van de twee andere festivals? En waarom vecht Groene Ster Duurzaam dan toch telkens de ontheffingen en vergunningen voor Welcome to the Village en Promised Land aan?

Deze week diende de ontheffing van de provincie voor Promised Land voor de bestuursrechter in Groningen. De ontheffing is eind mei afgegeven. Volgens GSD maakt dat het onmogelijk om goed te procederen. Maar de reden dat de provincie pas eind mei met de ontheffing kon komen, is onder meer de uitgebreide zienswijze van GSD die eind april werd aangeleverd bij de provincie en verwerkt moest worden. En waarom werden de vergunningen van de gemeente ditmaal niet aangevochten?

Lees ook: Opnieuw rechtszaak om festivals in Groene Ster-gebied

Het lijkt erop dat Groene Ster Duurzaam het strijdtoneel verlegt. De pogingen om festivals te weren uit de Groene Ster door het op licht en geluid te gooien, of op de ondergrond van het terrein of de leefomgeving van dieren in de Groene Ster, leverden niet het gewenste resultaat op. De festivals gaan tot nu toe gewoon door. Misschien dat het Natura2000 gebied aan de overkant van de weg wel resultaat biedt, lijken Van Gelder c.s. te denken.

loading

Maar door telkens een ander dier, een ander rapport of nu een ander gebied naar voren te schuiven bij de rechter, wek je de indruk dat het je niet gaat om het welzijn van de dieren, de natuur of de al dan niet falende overheid.

Dinsdag buigt de rechter zich opnieuw over Promised Land, dat volgend weekend wordt gehouden. En er is geen enkele reden om aan te nemen dat de vergunningen en ontheffingen van de andere festivals de komende maanden niet ook worden aangevochten. Zoals ieder jaar.

Het einde lijkt nog niet in zicht. Want de invoering van een nieuw bestemmingsplan voor de Groene Ster – waardoor er een juridische basis voor de festivals ontstaat – laat opnieuw op zich wachten. Als gevolg van een rechterlijke uitspraak. In een zaak die was aangespannen door GSD.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct