Opinie: We lopen nooit hand in hand

Johan Derksen verkondigde onlangs op tv dat ,,homo’s moeten ophouden met doen alsof het zo moeilijk is om uit de kast te komen”. Matthijs Sikkes-van den Berg, lijsttrekker van GrienLinks, reageert.

#SorryJohan dat jouw uitspraken mij raken, dat ik daar verdrietig van word. Mijn familie en vrienden omarmden me toen ik uit de kast kwam, maar dan nog is het een worsteling. Op de middelbare school heb ik het nooit verteld. Je wilt niet anders zijn, zeker niet in de puberteit.

Je bent bang voor de reacties die je krijgt, want het is niet algemeen geaccepteerd. Toen niet en nu nog niet. Jouw opmerkingen geven mij het gevoel dat ik er niet bij hoor, dat ik me moet verdedigen voor mijn keuze, dat ik niet mezelf mag zijn.

In mijn hele leven houd ik er rekening mee. Ik probeer altijd in te schatten of ik kan spreken over ‘mijn man’ of dat ik toch maar beter ‘mijn partner’ kan gebruiken om nare reacties te voorkomen. Eigenlijk is dat te gek voor woorden.

Ik weet nog dat Bauke en ik net verkering hadden. We stonden op het station en wilden afscheid nemen, maar dat durfde ik niet. Er werd naar ons gekeken. Ik voelde me niet veilig genoeg om hem een afscheidskus te geven. Belachelijk natuurlijk, want als Bauke een vrouw was geweest, hadden we er nooit over nagedacht. Toen ik in de trein zat, stuurde hij me een sms: ‘Wat was er aan de hand?’ Dat doet pijn.

Nog steeds geven we elkaar in het openbaar geen afscheidskus. We lopen ook nooit hand in hand. Bewust, om nare reacties te voorkomen. Dat is ook dubbel. We hebben nu een zoontje en ik wil hem graag laten zien dat de liefde van zijn ouders er mag zijn. Dat het normaal is. Dat het niet uitmaakt op wie je valt.

Het gaat beter, maar zover zijn we nog lang niet. Er wordt nog volop gescholden met woorden als ‘homo’ en ‘flikker’. Het is nog niet algemeen geaccepteerd. Als ik mensen vertel dat ik met een man ben getrouwd, zeggen ze regelmatig: ‘Maar jij bent best oké’ of ‘Jij bent best normaal’. Hoewel ze het niet zo bedoelen, zijn dat harde woorden. Indirect wordt daarmee gezegd dat ze anderen die op iemand van hetzelfde geslacht vallen, niet oké of normaal vinden.

Gelukkig heb ik veel positieve ervaringen, maar voor elke positieve kan ik ook een veelvoud aan negatieve reacties vertellen. Nog los van de excessen die er ook zijn. Zolang dat zo is, moeten we hier aandacht aan besteden en als provincie het goede voorbeeld geven door zo snel mogelijk van Fryslân een regenboogprovincie te maken. Iedereen is gelijk, ongeacht afkomst, geslacht of seksuele voorkeur. Teken daarom de onlinepetitie.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement