Opinie: Waarom Hans van de tribune in de Tweede Kamer sprong

Vorige week donderdag schokte een zelfmoordpoging de Tweede Kamer. Wat dreef de activist Hans Kamperman bij zijn wanhoopsdaad?

Dit artikel gaat over Hans Kamperman. De man die zichzelf afgelopen donderdag van het leven probeerde te beroven door met een touw om de nek over de balkonrand van de Tweede Kamer te springen. Een wanhoopsdaad, een poging om aan het cannabis wanbeleid een eind te maken.

Hoe heeft het zover kunnen komen? Hans, een geslaagde ondernemer, woont in een rustieke villawijk in Groenlo en had, om er medicinale olie van te kunnen maken, vijf grote hennepplanten in zijn tuin staan. Het was een experiment van een enthousiaste hobbyist die trots is op zijn mooie planten.

Overval

Op een zondagmiddag, herfst 2016, werd hij plotseling door de politie overvallen en geboeid afgevoerd. Ondertussen werd zijn hele woning volledig op zijn kop gezet. ’s Avonds grote schijnwerpers op de gevel gericht. Om twaalf uur ’s nacht zijn door mannen in witte pakken de restanten van vijf planten op een grote vrachtwagen geladen en afgevoerd. U begrijpt wat voor impact dat in de buurt heeft.

Op het politiebureau werd Hans in een cel opgesloten, waar van hem onder andere 22 keer vingerafdrukken werden genomen omdat het zogenaamd iedere keer mislukte. Na 32 uur werd hij op straat gezet en moest hij maar zien hoe hij thuiskwam. Thuis kwam hij terecht in een puinhoop. Alles was overhoop gehaald. De inhoud van kasten en laden was op de grond gestort. Hij was in shock.

Escobar

Hans, die nog nooit een jointje heeft gerookt en niets met cannabis gerelateerde criminaliteit te maken heeft, werd in de lokale krant prompt als de plaatselijke Pablo Escobar afgeschilderd. Ineens was hij een ‘crimineel’ en werd hij door buurtbewoners met de nek aangekeken. Hans werd uiteindelijk in hoger beroep veroordeeld zonder strafoplegging. Dan krijg je wel een strafblad.

Hans is een zeer sociaal en maatschappelijk betrokken mens, die de vernietiging van Moeder Aarde met lede ogen aanziet. Oceanen vol plastic, de giftige lucht, de mensonterende bio-industrie; het gaat hem allemaal zeer aan het hart.

Strafblad

Door zijn strafblad kan hij nu niet meer naar Canada reizen, waar hij met de Black Foot-indianen het Blue Resort terug wil geven aan de natuur. Hij werd hier heel verdrietig van. Het is voor hem onbegrijpelijk, onverteerbaar en een gemiste kans.

Hij besloot daarom actie te ondernemen en posteerde zich ieder dag met een informatiezuil over de hennepplant voor de ingang van de Tweede Kamer. Hij stond er al veertig dagen. Respect! Ook deed hij de volgende oproep aan de politiek: ‘Oproep aan de politiek (delen graag). Open your mind - open your heart’.

Medicijn

Ga nu eens anders tegen hennep (cannabis) aankijken. Het is geen drug, maar een medicijn, vele malen minder gevaarlijk en verslavend dan alcohol en tabak (volgens het Trimbosinstituut dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid de effecten op de gezondheid heeft onderzocht). Alcohol en tabak hebben geen medicinale werking, dit in tegenstelling tot cannabis, dat wel medicinaal is. Tabak veroorzaakt wereldwijd vijf miljoen doden per jaar, cannabis nul.

Beschamend

Hans hoort tot de velen die hun leven verwoest zien worden door het Openbaar Ministerie, omdat ze een paar hennepplanten om of in hun huis hebben. Vaak worden deze mensen ook nog eens beroofd van het fundamentele recht op wonen. Waanzinnig dat zulke praktijken kunnen plaatsvinden in een zogenaamd beschaafd land. Ronduit beschamend en een schending van het constitutionele recht op zelfbeschikking. Je bepaalt immers zelf wel wat je voor je welzijn uit je tuin wilt halen. Daar heb je geen plantpolitie bij nodig.

Een mens ontleent zijn waarde aan het vermogen tot zelfbepaling. Het is niet legitiem als de staat inbreuk maakt op de individuele vrijheid op grond van een moralistische visie op menselijke deugdzaamheid. Opheffing van het verbod op gebruik, bezit en teelt voor eigen consumptie of gebruik is dan ook de enige juiste optie.

Doede J. de Jong is biologisch wietkweker in Appelscha.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement