Opinie: Speciale school wegstoppen op industrieterrein?

Bewoners van de Drachtster wijk Vrijburgh zijn boos over de komst van een ‘megaschool’ voor speciaal onderwijs, meldt de Leeuwarder Courant op 4 januari. Dit artikel raakt ons als ouders van een ‘speciaal’ kind.

Om met zoveel inspanning dit initiatief te weren. Alles wordt hier ingezet, bijvoorbeeld de uitstoot van ,,al die dieseltaxibusjes’’. Terwijl de busjes nu ook dwars door Drachten moeten en nota bene de Waldwei direct naast de bewuste woonwijk ligt.

Wat ik proef in dit artikel is een houding van: ‘O jee, er komt een school met 700 leerlingen die speciaal zijn, daar gaat onze woningwaarde.’ Terwijl een gemiddelde ‘normale’ basisschool zoals die tegenwoordig gebouwd worden in plaatsen van het formaat Drachten, ook niet veel kleiner zijn. Je hebt als groter dorp nou eenmaal een regiofunctie. Zou er bij een normale basisschool ook zo’n weerstand zijn?

Er ligt voor de nieuwe school nog geeneens een plan ter inzage. Wacht dat eens af. Misschien komt er een fantastisch mooi ontwerp met een mooie groene zoom er omheen. Nog een groot voordeel: de komst van zo’n school brengt leven en reuring in een woonwijk.

Mienskip

Maar om nu al zo van wal te steken. Waar gaat dit heen? Zeg gewoon: ‘Jullie kinderen zijn vreemd en niet welkom.’ Zo komt dit in ieder geval bij ons als ouders over. Deze kinderen worden in onze maatschappij al vaak aan de kant gedrukt. Juist participeren in een woonwijk is goed. Het haalt de onbekendheid weg en zorgt voor een open mienskip waarin iedereen welkom is, waardoor de leefbaarheid in een wijk juist wordt vergroot.

Hebben deze kinderen dan niet recht op een mooie nieuwe plek? Ga als bewoner van Vrijburgh een keer langs op de huidige locaties in Drachten, dan zie je waarom deze nieuwbouw hard nodig is. Daar zou de aandacht op gericht moeten zijn. De kinderen en leerkrachten zitten in zwaar verouderde gebouwen, die echt niet meer van deze tijd zijn.

Wat ik vaak zie bij initiatieven als de komst van speciaal onderwijs of opvanghuizen voor gehandicapten, is dat alle mogelijkheden door de buurt in de kiem worden gesmoord. Terwijl, als je je in deze doelgroepen verdiept, het juist liefdevolle kinderen blijken met visuele of cognitieve aandoeningen. ‘Welkom in de maatschappij’ dat wordt moeilijk met dit soort protesten. En wat is het alternatief? Wegstoppen op een industrieterrein? Want in welke woonwijk zijn ze dan wel welkom?

Verrijking

Ik zou zeggen: zie dit als verrijking van jullie mooie woonwijk in aanbouw. Ga eens kijken hoe je trots als wijk deze mooie mensen een kans kunt geven en een mooie nieuwe plek gunt. Ga mee praten met de gemeente om dit op zo’n goed mogelijke manier in te passen. Laat juist deze mensen participeren in een nieuwe, toegankelijke locatie als deze. Dat is bouwen aan een beter en mooiere mienskip.

Ik hoop dat het college van Smallingerland moedig genoeg is om in te zien dat een school voor deze kinderen juist in een woonwijk als Vrijburgh mag staan. En laat deze kinderen zien en voelen dat ze ook bij deze maatschappij horen.

Johannes Welfing uit Tytsjerk is ouder van een ‘speciaal’ kind .

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement