Opinie: Proud to be farmer

Nederland mag rundvlees leveren aan de VS ANP

Het is enkele maanden geleden op een mooie zonnige business as usual-ochtend. Ons melkveebedrijf ligt er met hulp van het hele gezin om een uur of negen weer verzorgd bij. Ik heb even tijd voor een kop koffie en de krant. Met de krant komt een brief van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, red.) uit de bus.

Boodschap: uw bedrijf is geblokkeerd. U heeft een rund afgevoerd en dit niet correct gemeld.

Hoewel er de afgelopen periode geen dieren zijn afgevoerd van ons bedrijf en het dus bijna niet anders kan zijn dan een misverstand, is er paniek. Knoeien met het identificatie- en registratiesysteem levert dusdanig exorbitante straffen op, dat willen de meeste veehouders echt wel laten.

De betreffende koe ligt rustig herkauwend in de stal. De koe is niet afgevoerd en dus ook niet als zodanig afgemeld. Na vier dagen bellen, mailen en eindeloos in de wacht staan krijg ik doodleuk het bericht dat er aan hun kant een fout is gemaakt maar dat het inmiddels gecorrigeerd is.

Op mijn vraag hoe het kan dat ze wél een brief kunnen sturen met de verschrikkelijke mededeling dat ons bedrijf is geblokkeerd maar geen briefje kunnen sturen dat zij zelf een fout hebben gemaakt, krijg ik uiteraard geen antwoord. 23 Januari jongstleden. Volgens onze minister van Landbouw is er sprake van grootschalige kalverfraude. Het beeld dat direct vanuit alle hoeken over de sector wordt uitgestort, is dat boeren op grote schaal frauderen met de registratie van koeien.

Leugenachtige criminelen zijn het, die boeren. Dat is het beeld dat blijft hangen. Ook nadat bekend wordt dat er heel veel bedrijven onterecht zijn geblokkeerd en dat de omvang van de fraude vele malen kleiner is dan wat zonder enige onderzoek te hebben gedaan, gelijk van de daken werd geschreeuwd.
 Ik denk aan onze jongens, de volgende generatie voedselproducenten.

Voordat ze naar school gaan of naar hun werk, verzorgen ze ons vee. Iedere ochtend, altijd vroeg, nooit zeuren. Met hart, ziel en passie het vee en de bodem verzorgen.

Een andere manier is er niet.

Ik ben het zo zat! Ik stel hun voor om te doen waar de maatschappij om vraagt. We zetten het land onder water. Dan heb je geen CO2-uitstoot meer, er komen weidevogels, de hoogwaardige voedselproductie wordt extensief en voor het niet produceren van voedsel krijgen we dan ook nog subsidie.

Een van onze zoons kijkt me aan of ik gek geworden ben en draait zich om. Op de achterkant van zijn trui staat de tekst ‘Proud to be Farmer!!’. Ik weet genoeg. Gewoon doorgaan. En maar blijven hopen dat ergens in Nederland weer het besef komt dat er zonder boeren geen voedsel zal zijn.

Nynke Koopmans-van der Veen is boerin te Tytsjerk

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie