Opinie: Palmolievrij redt geen orang-oetan

De orang-oetan redden door geen palmolie meer te kopen? Trap niet in dit marketingverhaal.

Vol trots presenteren ze zich. Merken die het regenwoud en de orang-oetan in Zuidoost-Azië gaan redden door je geen palmolie meer aan te smeren. Zo onlangs nog de nieuwe palmolievrije margarine Flower Farm in deze krant. Nogal ondoordacht en contraproductief, als je het mij vraagt. Je kunt als merk namelijk ook palmolie kopen die de orang-oetan juist beschermt.

Als je op ‘palmolie’ googelt, ontdek je al gauw dat het niet het lieverdje van de klas is. En terecht. Een groot deel van de ontbossing de afgelopen decennia op Borneo komt door palmolie. Samen met stroperij en illegale handel is de productie van palmolie een van de grootste bedreigingen voor de orang-oetan.

Toch is het niet zo dat alle palmolie slecht is. Integendeel. Ga naar Indonesië en je ziet ook plantages die regenwoud beschermen, bufferzones aanleggen en gebruik maken van biologische bestrijding. En als je er toch bent, maak dan even een praatje met een van de ruim twee miljoen kleine boerengezinnen die afhankelijk zijn van palmolie.

Helaas komt dit niet vaak in beeld. En ook de bekende natuurorganisaties en orang-oetanexperts die juist pleiten voor samenwerking met deze duurzame palmoliebedrijven, hoor je niet zo vaak. Dat is niet alleen zonde, maar ook gevaarlijk.

Op dit moment leven op Borneo ongeveer tienduizend orang-oetans in regenwoud dat bestemd is voor grootschalige palmolieplantages. Het is geen natuurreservaat en dus niet beschermd. Aan de noodrem trekken en in Nederland stoppen met palmolie om dit gebied te redden, heeft niet zoveel zin. Je dwingt bedrijven die nu duurzame palmolie verkopen, hiermee te stoppen.

Bijna 90 procent van de producten met palmolie die je in de supermarkt koopt zijn RSPO gecertificeerd, het rondetafelkeurmerk dat in 2004 onder andere door druk van Nederlandse margarinemerken met plantages en ngo’s is afgesproken. Stel je eens voor dat je een duurzame palmolieboer bent en hoort dat het nu allemaal niet meer hoeft.

Daar komt nog bij dat deze nieuwe plantages helemaal niet bedoeld zijn voor jouw boterham. Je koopt niet opeens extra margarine of pindakaas. De groeiende en veruit ook de meeste vraag naar palmolie komt uit regio’s waar toegankelijk en betaalbaar voedsel op nummer 1 staat. India, China en Indonesië zelf bijvoorbeeld.

Dan maar verweesde orang-oetangs redden en naar een opvangcentrum brengen, is geen structurele oplossing. Dan kun je ze net zo goed meteen naar een dierentuin brengen. Orang-oetans moeten beschermd worden daar waar ze leven. Het voelt een beetje gek, maar als je het leefgebied van de orang-oetan wilt beschermen, kun je het beste samenwerken met de bedrijven die daar actief zijn. Dus ook palmolie.

Wil je gewoon niks met palmolie te maken hebben? Prima, dan kies je lokale raapzaadolie en af en toe een flesje olijfolie. Als je er maar niet intrapt en denkt dat je de orang-oetan aan het redden bent. Daarvoor kun je het beste luisteren naar orang-oetanexperts uit het veld. Koop duurzame palmolie.

Thijs Pasmans is adviseur voor de ngo Orangutang Land Trust, werkte enkele maanden op een palmolieplantage in Indonesië, woont in Friesland.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende LC+-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement

Aanmelden LC-nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws