Opinie: Help bedrijven met vakantie in Fryslân

‘Zomervertier genoeg in onze eigen provincie.’ Foto Hoge Noorden/Jacob van Essen

De toeristische sector kan onze steun goed gebruiken. Laten we dit jaar zoveel mogelijk in eigen provincie op vakantie gaan, als dat weer kan.

Wat kunnen we doen voor onze Friese recreatiesector nu die zó hard getroffen wordt door de coronacrisis? Die vraag houdt me als provinciebestuurder ernstig bezig.

Voordat ik daarop inga eerst dit. Laten we hopen dat de ‘nieuwe werkelijkheid’ waarmee we sinds kort te maken hebben, niet te lang gaat duren. En dat we hopelijk vóór de zomer kunnen zeggen: we zijn er doorheen.

Volksgezondheid staat in deze onzekere tijden voorop. De sûnens van onze geliefden, families en vrienden. De gezondheid van iedereen. Die van onszelf.

Hartverwarmend vind ik de vele reacties die tonen dat we in deze uitzonderlijke dagen naar elkaar omzien. Praktische hulp voor wie dat nodig hebben. Vrijwilligers die bijspringen in de zorg. Ook het terechte applaus voor de mensen aan het front: verplegers en artsen.

Ook provincie aan de knoppen

Op nationale schaal hoort daar het noodpakket bij dat het kabinet eerder deze week presenteerde. Met maatregelen die erop gericht zijn complete branches, bedrijven en zzp’ers door de economische storm heen te helpen. Maatregelen ook die moeten voorkomen dat massa’s mensen hun baan verliezen.

Als provinciale overheid kunnen we ook aan knoppen draaien. Mijn collega Sander de Rouwe kon woensdag bijvoorbeeld laten weten dat bedrijven met een lening bij een regionale ontwikkelingsmaatschappij uitstel van aflossing kunnen krijgen.

De sector die nu misschien het meest te lijden heeft onder de pandemie is die van recreatie en toerisme. Horeca, theaters en musea zitten letterlijk op slot. Hier is de lockdown nagenoeg al een feit.

Als gedeputeerde met recreatie en toerisme in portefeuille vraag ik me af wat we voor de vrijetijdsbranche kunnen betekenen. Een branche die zo belangrijk is voor onze regionale economie en het leven vaak zo aangenaam maakt. Is er iets toe te voegen aan het kabinetspakket?

Op kleine en grotere schaal is er gelukkig veel mogelijk. Uit eten gaan zit er eerst niet in. Maar we kunnen restaurants met een bezorg- of afhaaldienst wel helpen door eens een maaltijd te bestellen.

In het Provinsjehûs kan ik me sterk maken voor kerstpakketten (bestemd voor meer dan zevenhonderd ambtenaren) met tegoedbonnen voor de vrijetijdssector. Maar échte impact kunnen we alleen samen genereren, als inwoners van deze provincie. We fiksen dat door, juist dit jaar, zoveel mogelijk op vakantie te gaan in onze eigen provincie.

Daar is overigens alle reden toe. Is Fryslân geen toeristische topbestemming? Stonden we als provincie niet in de top-drie (nooit eerder scoorde Nederland zo hoog) van de reisgids der reisgidsen: Lonely Planet ? We hebben een ongelooflijke variatie aan landschappen: IJsselmeer-met-kust, ‘de Wâlden’, het schitterende merengebied, Gaasterland, vier unieke eilanden met eindeloze stranden, Waddenzee...

Netwerk aan paden voor fietsers en wandelaars

En dat allemaal op fietsafstand van elkaar. Trouwens, er ligt in de hele provincie een uitstekend netwerk aan paden voor fietsers en wandelaars. Over onze prachtige steden en karakteristieke dorpen heb ik het dan nog niet gehad. Evenmin over ons culturele erfgoed, van Waterpoort en Oldehove tot Eise Eisinga en, nog jong, de fonteinen van Kulturele Haadstêd.

Zomervertier genoeg, met het skûtsjesilen van SKS en IFKS, Fryske hynders, Ballonfeesten in Joure, PC in Franeker, Sneekweek, muziek, fierljeppen, dorpsfeesten en nog veel meer.

Thuis hebben we als gezin besloten dit jaar de zomervakantie niet in Zuid-Europa door te brengen, zoals we al vaak hebben gedaan. Nee, wij vieren dit jaar vakantie in Fryslân. Kamperen op een van de eilanden, een vakantiehuis aan het water met surf- en zeilmogelijkheden, varen op een kruiser van stad naar stad of een fiets- en wandelvakantie in de bosrijke gebieden. Of een mix daarvan.

Uiteraard op één voorwaarde: geen corona meer. Dan kunnen we met elkaar al die campings, bootverhuurders, horecabedrijven, vakantieaccommodaties en hotels de wind weer in de rug geven. Ja dus. We kunnen wat doen. Doet u mee?

Avine Fokkens-Kelder is gedeputeerde van recreatie en toerisme

home
net-binnen
menu