Opinie: Foekje Dillema verdient ereburgerschap

Wat Foekje Dillema uit Burum heeft meegemaakt als mens en sporter is met geen pen te beschrijven. Op 29 juli was er op televisie in het programma Andere Tijden Sport een herhaling van de documentaire over haar te zien.

Na zeventig jaar is er nog steeds veel belangstelling over het onrecht wat haar is aangedaan en het houdt mij steeds bezig. In de afgelopen jaren is er heel veel over gepubliceerd en er zijn diverse initiatieven geweest om haar te eren.

Jaren geleden heeft de gemeenteraad van Kollumerland c.a., ingestemd om een bijdrage te verlenen voor een monumentje in Burum. Het is trouwens prachtig geworden. Ook dit jaar is er een prachtig monument, gemaakt door Ids Willemsma, onthuld bij atletiekvereniging Leonitas in Leeuwarden.

Ook heeft Bonne Stienstra, bij zijn afscheid als columnist van de LC, nog aandacht geschonken aan het onrecht dat Foekje is overkomen.

Ieder jaar zijn er de Fanny Blankers-Koen Games in Almelo en ieder jaar denk ik dan aan Foekje. Jan Blankers, de man van Fanny, heeft er voor gezorgd dat Foekje levenslang werd geschorst. Foekje was de grootste bedreiging van Fanny. Eigenlijk zouden deze spelen de Foekje Dillema Games moeten heten.

Tijdens mijn afscheid van de gemeenteraad van Kollumerland c.a. in januari van dit jaar heb ik alle collegeleden nog enkele opdrachten meegegeven voor onze mooie gemeente. Een van de opdrachten was gericht aan wethouder Jelle Boerema (VVD), om postuum het ereburgerschap van Kollumerland c.a. aan Foekje Dillema te verlenen. Het bleef lang stil en daarom heb ik zelf de aanvraag in juni 2018 ingediend.

Vorige week kreeg ik een reactie van het college: ‘Wij stellen vast dat er geen sprake is van postuum verlenen, evenmin dat mevrouw Dillema een reeks van jaren zich verdienstelijk gemaakt heeft voor de gemeente.’ Jammer dat het college van Kollumerland c.a. zo koud reageert. B. en w. kunnen zich waarschijnlijk niet verplaatsen in de mens en sporter Foekje Dillema.

Onze gemeente vervalt op 1 januari 2019 en dit was een mooi gelegenheid geweest om Foekje Dillema nog een keer te eren. Foekje was een bijzonder mens en sporter en door politieke spelletjes is zij zelfs olympische medailles misgelopen. Een definitief eerbetoon was op zijn plaats geweest voor wijlen Foekje Dillema en haar nabestaanden.

SJOERD KEIZER

Triemen

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement