Opinie: Bevolking moet energietransitie betalen

Over de voorstellen die het Klimaatberaad, onder leiding van VVD-prominent Ed Nijpels, schreef deze krant ‘Klimaatdoelen haalbaar, maar fors duurder’ (LC 29 september).

Eric Wiebes en zijn rechterhand Ed Nijpels zijn ongemerkt bezig alle belastingplichtige inwoners van ons land de komende energietransitie te laten betalen, ondanks het feit dat de bevolking maar voor een paar procent schuldig is aan vervuiling. Het Centraal Planbureau laat weten nog niet te kunnen doorrekenen wat de lastenverdeling gaat worden. De voorstellen die op tafel liggen zijn vaag.

Beide heren zijn druk bezig deze klimaatvoorstellen over de komende verkiezingen heen te tillen om geen politieke afstraffing te ondergaan. Toch zijn de uitgangspunten voor de oplettende burger wel bekend. Wiebes heeft zijn scholing bij Shell gehad. Hij moet zorgen voor tevreden aandeelhouders. Kort gezegd komt het er op neer dat als de huidige economische groei dit jaar bijvoorbeeld 2,5 procent bedraagt, hij dat tenminste twintig jaar lang wil continueren.

Van de dan verkregen miljarden krijgt de overheid bijna de helft. En met een paar procent daarvan wil Wiebes dan alsnog de klimaat doelstellingen gaan realiseren. Nijpels moet door forse financiële steun aan industrie en bedrijven de economische groei aanjagen, anders doen ze niets. Dat zal betekenen dat inkomsten uit Nederlands gas en oliewinning zolang mogelijk doorgaan. Zo komt de overheid een paar decennia lang aan haar met miljarden groeiende economie.

Dat juist door deze onzinnige economische groei het milieu en ons klimaat kind van de rekening zullen worden, is ondergeschikt. In het aan de Tweede Kamer gepresenteerde plan over de klimaatdoelstellingen staan geen harde afspraken. Om dat proces voor woningeigenaren en huurders te activeren laat Wiebes de gasprijs fors stijgen. Wiebes heeft zich ook al laten ontvallen dat, mocht er een koude winter komen, alles anders is. Dan zullen we overal in ons land gas en olie gaan oppompen. Ik ben benieuwd in hoeverre deze plannen naar Rutte zijn ‘uitgelekt’.

Ik besef dat onze samenleving offers moet brengen. We zullen daarbij niet enkel kunnen kiezen voor het welzijn van de mens, maar hoofdzakelijk voor de klimaatafspraken. Doen we dat niet, dan komen we binnen een aantal jaren in een onomkeerbaar proces terecht. Vooral in de winterperiode zal het huidige woningbestand zonder zware isolatie niet voor een redelijk bedrag zijn te verwarmen.

Dit kan voor woonvoorzieningen alleen slagen met een door de regering aangestuurd en gesubsidieerd Transitie-Deltaplan. Gebeurt dat niet, dan zullen onze klimaatdoelstellingen de komende decennia bij lange na niet worden gehaald. Extreme natuur- en klimaatverschijnselen kunnen dan wel eens met de mens gaan afrekenen.

NIES ZONDERVAN

Voormalig directeur Woningcorporatie, Dronryp.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement