Asing Walthaus

Onderhoudstips

Asing Walthaus FOTO: ANNET EVELEENS

Het toeval bracht ons bij de bloemfontein van IJlst. De vorige keer dat collega A en ik hem zagen was in 2018, toen we langs alle tien fonteinen (de elfde, in Dokkum, was nog niet af) maakten. Als je een beetje opschiet, kan dat in een dag.

IJlst, toch geen grote stad, ontpopte zich toen voor ons als een lastig doolhof, maar uiteindelijk vonden we het waterbeeld op een strak grasveldje bij houtzaagmolen De Rat.

We vonden het een mooie fontein. Die felgekleurde bloemen en spiegelstukken, de grote schaal waar het water gul over de rand klatert en in een strak bassin valt. Immortal flowers noemt maker Shinji Ohmaki hem, het staat er inmiddels op een bordje bij.

Ditmaal hoefden we er niet om niet te zoeken, we stonden er pardoes voor. Wat was hier gebeurd? De fontein zelf glom nog net als twee jaar geleden. Eromheen was het een gribus. Parkeerplaatsen, elektricititeitshokjes, sportvelden met hekken, een rijtje huizen verderop, een onverzorgd grasveldje met hier en daar een struik. Geen wonder dat iedereen een foto maakt met de molen op de achtergrond: de enige hoek van waaruit het er goed uitziet. ,,Gras maaien, wat aanplant om die kastjes heen, een smal stukje rondom de fontein bestraten en ergens een bankje’’, zei collega A. ,,Dan knapt het meteen op.’’

De beste stuurlui staan aan wal, ik weet het, maar we melden het toch. Er is nog tijd voordat straks die horde losbreekt die wegens corona in eigen land op vakantie gaat.

asing.walthaus@lc.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct