Nieuwe podcast over start-ups waar we in Friesland trots op kunnen zijn

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam. FOTO LC

Deze week lanceerden we een nieuwe podcastserie, over start-ups in Friesland. Er gebeurt meer in de provincie dan mensen zien of denken.

In de loop van vorig jaar kwam ik in contact met Founded in Friesland . Dat is een platform dat startende ondernemers helpt bij het zoeken naar contacten, kennis, technologie en afzetmarkten. Door de coronacrisis lagen veel activiteiten stil en de vraag was of we samen niet iets konden opzetten. Een podcastserie bijvoorbeeld. Het idee sprak me aan.

Te vaak wordt Friesland nog gezien als de provincie van de koeien en de bootjes. Natuurlijk is het fijn dat toeristen komen zeilen en fietsen en dat de liefde voor de landbouw in de provincie diep zit. Maar de toekomst is al begonnen, inzetten op innovatie biedt talloze kansen.

Uit cijfers van Founded in Friesland blijkt dat er meer dan 90 Friese bedrijfjes vallen in de categorie start-up of scale-up. Een scale-up is een start-up die al is gegroeid en waar meer omzet is en waar meer vaste werknemers aan verbonden zijn. In totaal gaat het om ongeveer 15 miljoen aan investeringen.

In de eerste aflevering van de podcast - die de titel ‘Boven het Maaiveld’ heeft meegekregen - komt ondernemer Maurits Alberda van SeaQurrent aan het woord. Hij zit bij een start-up die werkt aan een onderwatervlieger waarmee stroom opgewekt kan worden. Ameland heeft interesse, omdat het een goed alternatief is voor windmolens of zonneparken. Eén vlieger kan elektriciteit leveren aan 500 huishoudens. Daarnaast vertellen Lusanne Tehupuring en Bertwin Kampman, programmamanagers van Founded in Groningen en Founded in Friesland over het ‘start-up ecoklimaat’. Oftwel de context waarin startende ondernemers hun weg moeten vinden. De presentatie is in handen van Marijke Roskam, bekend van BNR Nieuwsradio.

Boven het Maaiveld is een mooie aanvulling op de bestaande podcasts op lc.nl (of uw eigen favoriete platform). Rond de verkiezingen publiceerden we podcasts waarin politiek verslaggevers de verwachtingen en de uitslagen doornamen . Elke maandag neemt een enthousiaste groep sportverslaggevers het sportweekend door in KOKO radio (uiteraard vernoemd naar Koko Hoekstra, de man die speelde voor zowel Cambuur als Heerenveen). In de loop van het jaar verwachten we een podcast toe te voegen waarin we nieuws en actualiteiten bespreken. Hoe dat er precies uit gaat zien, wordt nog druk besproken. Maar dat de podcast als journalistieke vorm ook bij ons toekomst en meerwaarde heeft, mag duidelijk zijn.

hoofdredactie@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Achter de kolommen