Joop is een 62-jarige pakketbezorger. Vroeger reed hij door Zuid-Europa, de laatste jaren vooral binnen Nederland, het is fijn om ’s avonds weer thuis te zijn. Het bedrijf waar hij voor werkt heeft door de drukte de werktijden verruimd waardoor hij ook in de avond moet werken. Joop hoopt dat het tijdelijk is, hij heeft er stressklachten van.

Dat komt ook omdat zijn vrouw borstkanker heeft en binnenkort geopereerd moet worden. Ze voelt zich helemaal niet ziek, maar Joop maakt zich grote zorgen. Hij is voor het eerst bang om haar te verliezen en merkt dat hij ’s nachts niet kan slapen. Daardoor kan hij zich overdag niet goed concentreren en laatst maakte hij al een kleine botsing.

Hij heeft het niet aan zijn vrouw verteld, dan gaat ze zich zorgen maken. Joop wil graag leren om beter met dit soort spanning om te gaan. Als ze straks geopereerd is wil hij voor haar kunnen zorgen en dan niet zelf in de kreukels liggen, want daar gaat het nu wel naar toe, aldus Joop. Hij zoekt hulp om erger te voorkomen.

Joop vraagt zijn zorgverzekering of psychologische hulp vergoed wordt en wat hij dan moet regelen. Hij begrijpt dat hij een verwijzing moet vragen van de huisarts. Dat is geen probleem, maar van de tweede voorwaarde om voor vergoeding in aanmerking te komen schrikt hij: er moet sprake zijn van een psychische stoornis, anders komt hij bij de huisarts-ondersteuner terecht.

Joop belt me op en is er van in de war, zijn huisarts heeft helemaal geen ondersteuner. Hij vraagt zich af of hij een psychische stoornis heeft, zo heeft hij nog nooit over zichzelf gedacht, dat klinkt als psychisch gestoord.

Ziektelabels

We nemen zijn klachten telefonisch door, hij heeft een heldere hulpvraag. Met een aantal sessies kan ik hem op weg helpen en wellicht kunnen we zijn vrouw daar ook bij betrekken.

Maar heeft hij nou een stoornis? Nou, het is maar hoe je het bekijkt, er moeten voldoende klachten zijn die optellen tot een stoornis. Eigenlijk zou ik ook kunnen zeggen: ‘Beste Joop, wacht even tot het erger wordt. Dan voldoe je ruim aan de criteria van een angststoornis of een depressie, dan kunnen we gelijk wat langer aan de slag.’

Natuurlijk zeg ik dat niet en heet ik Joop van harte welkom. We zoeken samen naar een labeltje dat ‘de klachten voldoende optelt’. Maar uiteindelijk slaat dit natuurlijk nergens op, dat we eerst ziektelabels moeten plakken om voor vergoeding in aanmerking te komen. Met op tijd ingrijpen voorkomen we juist erger.

Hetzelfde zien we overigens bij lichamelijke klachten. De meeste specialisten weten alles over ziekten, maar de beste interventie is natuurlijk mensen helpen gezond te leven.

Mijn nieuwjaarswens: een verzekeraar die het aandurft gezondheid in plaats van ziekte te verzekeren! Dan hoeven we niet te wachten totdat we gestoord zijn.


i.vansteijn@maarsinghenvansteijn.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct