Soms lees je op marktplaats dat een vest, een stoel of een anti-aanbakpan afkomstig is uit een ,,rook en huisdiervrij huis’’ en altijd dwalen mijn gedachten dan af naar de verkopers.

Rook- en huisdier-vrije figuren zijn mensen met streeploos gezeemde ramen en stofvrije plinten van wie je met een gerust hart een tweedehands airfryer kunt betrekken. Eigenlijk, bedenk ik me nu, vallen ze min of meer in dezelfde categorie als ‘schuldloos gescheiden’ types.

Schuldloos gescheiden mensen zijn betrouwbare mannen of vrouwen die part nog deel hadden aan hun echtscheiding en daarom heel gewild zijn op de Tinder. Zij zijn onbeschadigde waar, net als bankstellen, gordijnen en relax-fauteuils uit rook- en huisdier-vrije woningen.

In rook- en huisdier-vrije huizen ligt nooit stiekem een hond op de driezits of een dooie muis voor de deurmat. Rook- en huisdier-vrije mensen hoeven nooit te googelen hoe je hondenkots uit het tapijt moet halen en de enige haren die ze verzamelen zijn waarschijnlijk hun eigen schaamharen uit het doucheputje.

En ja, ik zie u heus wel knikken, dat klinkt misschien hygiënisch en overzichtelijk maar stiekem is het natuurlijk deerniswekkend. Het is heel verdrietig als je in een huis woont waar nooit schoongelikte mergpijpen op het parket liggen. Het is treurig als in je in veertig jaar tijd nooit je stoelen opnieuw hoeft te bekleden.

Daarom dus snap ik heel goed waarom zoveel mensen, in deze coronatijd, ineens een hond of een kat willen. Als je thuis werkt kan het fijn zijn om even pauze te moeten nemen omdat er plotseling een dikke poeplucht opstijgt uit de kattenbak.

Als je op Facebook allerlei flauwekul over etherische olieën, myofasciale releases met resonantie, en het belang van massages tegen corona hebt gelezen, gaat je hartslag bovendien sneller omlaag door het geruststellende geluid van de hond die op het kleed aan een dood varkensoor knaagt.

Beesten zijn inderdaad smerig, maar ze brengen ook leven. Zelf drink ik nu bijvoorbeeld iedere ochtend, omdat ik niet meer naar de kantoorautomaat mag, koffie bij Loes en Foppe in het kippenweitje.

Vanochtend nog had ik het met ze over mijn tijdlijn op Facebook, die ineens zwaar vervuild is met rare corona-berichten van bekenden. Iemand die ik best hoog had deelde iets over hydro-alcoholische gel die de natuurlijke immuun-barrière van mijn lichaam zou elimineren. We moeten lokaal groente en fruit eten, begreep ik. En gewone zeep gebruiken.

Daar kon ik nog inkomen, zei ik tegen de kippen. Maar ik werd een beetje misselijk toen ik las dat ,,de media elke dag meer angst uitzendt en hiermee een samenleving genereert die elke dag meer en meer verzwakt’’. Media is meervoud, zei ik tegen Foppe en Loes.

Ze keken me van opzij aan, ik verbeeldde het me niet. Ze knikten meelevend. En daarna ging ik gesterkt weer aan de arbeid.

Reageren? Jantien.de . boer@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct