Foto Annet Eveleens

Middenstukje

Foto Annet Eveleens

Een van de best verkopende platen ooit was de soundtrack van Saturday Night Fever . Die werd uitgebracht bij Polygram, toen een van de grootste platenmaatschappijen van de wereld. Polygram was van Philips, tot het bedrijf het merk in 1998 aan Universal overdeed.

Zodoende hoorden we de Bee Gees vooraf aan de rondleiding door de tentoonstelling Vinyl , in het Philips-museum in Eindhoven. De rondleiding was virtueel, met Sergio Dirks als geestdriftige gids. Hij had de tentoonstelling ingericht en spuide weetjes over de hoezen van fotograaf Paul Huf, over hoe het nette bedrijf via een omweg Je t’aime moi non plus uitbracht en hoe de sexy vrouw heette op de hoezen van de verzamelplaten Alle Dertien Goed (Ellen Soeters).

Na afloop kon je vragen intikken. Dat was mijn kans, Sergio Dirks leek me de man die weet hoe het middenstukje van een single heet. Vraag ik me al jaren af. Uitleg voor jongere lezers: een single is een vinylplaat waar maar twee nummers op staan, een aan elke kant. Vroeger kochten mensen die, en aan de hand van de verkoop werd wekelijks een Top 40 samengesteld.

'De sexy vrouw van Alle Dertien Goed'

Elke plaat heeft een gaatje in het midden dat op de spindel van een draaitafel past, zodat de plaat goed blijft liggen. Bij singles kon je dat gat veel groter maken. Om die daarna weer op een draaitafel af te kunnen spelen was dat hulpstukje nodig.

,,Grappige vraag’’, zei Dirks. Hij lichtte toe dat dat grotere gat was om singles geschikt te maken voor jukeboxen (dat ga ik niet uitleggen, Google weet het wel). Maar een naam voor het hulpstuk gaf hij niet - blijkbaar wist hij het evenmin.

Iemand?

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct