Springtij Forum in 2018. FOTO FJODOR BUIS

Magisch denken

Springtij Forum in 2018. FOTO FJODOR BUIS

Journalisten die in september verslag willen doen van het jaarlijkse duurzaamheids-evenement Springtij Forum op Terschelling, zijn niet zonder meer welkom. Ze moeten solliciteren.

In een mailtje aan de groendenkers moeten ze een inschatting geven van het bereik en de impact van hun publicaties. ,,Dan laten wij je weten of je een perskaart krijgt.’’

Eenmaal door de groene PR-keuring volgen aanvullende restricties. De identiteit van sprekers noch deelnemers mag worden onthuld, evenmin als hun connecties. De verslaggeving dient na publicatie ,,zo spoedig mogelijk opgestuurd te worden’’.

Tijdens Springtij Forum gelden al jaren de Chatham House Rules: wat op het eiland is, blijft op het eiland. De Chatham House Rules, bijna een eeuw oud, zijn bedacht om een vrije discussie te bevorderen. Sprekers spreken namens zichzelf, niet als verlengstuk van een organisatie. Een ongebonden gedachtewisseling brengt iedereen verder, is het idee.

Bij hypergevoelige onderwerpen in een stadium van prille verkenning kan zo’n beschermend principe te billijken zijn. In het geval van Springtij is zij misplaatst.

Het jaarlijkse forum heeft het beginstadium al jaren achter zich, wat ooit zweverig leek, is nu elite. De groene onderwerpen zijn uitputtend verkend. De opgave is glashelder en wettelijk verankerd: Nederland heeft zich verbonden aan het Klimaatverdrag van Parijs en moet in 2030 de CO2-uitstoot met 49 procent hebben verlaagd en in 2050 met 95 procent (t.o.v. 1990).

Probleem is hoe. Dáár zit de pijn bij Springtij. Grofweg hetzelfde smaldeel dat met succes gelobbyd heeft tegen fossiele brandstoffen, deinst compromisloos terug voor grootschalige ontwikkeling van alternatieve energiebronnen. Terwijl zonneklaar is dat een mix nodig is om de klimaatdoelen te halen. Lelijk, megaduur, pijnlijk, maar onvermijdelijk.

Het regent taboes. Zonne- en windparken worden gekeerd omdat ze het landschap vernielen. De waterstoftransitie is problematisch vanwege een vervuilende overgangsfase. Biomassa heeft vooral de schijn tegen, minder de feiten. Nucleaire energie, schaliegas en CO2-afvang en -opslag hebben de pariastatus.

De geheimzinnigheid op Terschelling heeft niks met bescherming van het ‘vrije denken’ te maken. Eerder met een vrees voor ontmaskering van magisch denken: ‘innovatieve technologie gaat dit oplossen’.

Dat ze daar kirrende influencers bij willen hebben, het zij zo. Echte journalisten moeten zich geen tuigje laten aanmeten door angsthazen.

commentaar@lc.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct