Stop de stroomkabels onder Schier. Dat is kort door de bocht de inhoud van een petitie die al is ondertekend door zo’n 24000 mensen. Het document is opgesteld door de werkgroep Horizon Schiermonnikoog, eilandbewoners, liefhebbers van het eiland en leden van natuurorganisaties.

Ze begrijpen dat het bouwen van een windpark op zee (klaar in 2027) noodzakelijk is maar ze zijn het niet eens met het tracé van de dikke stroomkabels. Die gaan volgens de plannen namelijk dwars door een uniek natuurgebied. Dat kan niet, vinden de opstellers: ‘Juist dáár meerdere keren willen gaan graven, baggeren en boren met immens materieel getuigt van gebrek aan kennis en respect voor die natuur. De duinen zullen verzwakken en een deel van de befaamde Balg en de kwelders kunnen wegspoelen.’ De ingreep maakt, vinden ze, een litteken in de natuur.

De lobby wil de landelijke politiek nu gebruiken als bestuurlijke noodrem. De eerste succesvolle stap is gezet. De Tweede Kamer gaat mogelijk voor de zomer in debat over het nog te bouwen windmolenpark en de aansluiting op het elektriciteitsnet. Dan gaan Kamerleden nog een keer praten over het onderwerp dat in lagere bestuurslagen al van alle kanten is belicht. Want dit is natuurlijk niet op een achternamiddag bedacht.

De provincies Friesland en Groningen, de betrokken gemeentes (waaronder Schiermonnikoog) en de waterschappen hebben allemaal hun handtekening gezet onder een brief waarin ze akkoord gaan met de route zoals die nu is ingetekend. De kabels gaan onder Schiermonnikoog door, komen aan land in de Groningse gemeente Het Hogeland en gaan dan naar het definitieve stopcontact in de Eemshaven. Dat is de zogeheten westelijke variant. De regiobestuurders hadden een voorkeur voor de milieuvriendelijkere oostelijke variant, waarbij de kabels om het eiland heen werden gelegd. Maar dat werd te duur en te ingewikkeld, vond het ministerie. In ruil voor natuurcompensatie gingen ze akkoord.

Daar komt nog bij, aldus de minister van Economische Zaken en Klimaat, dat de ruimte in het oostelijke deel vrijgehouden moet worden voor de toekomst. Er komen nog meer windparken en nog veel meer en dikkere kabels, schrijft (inmiddels voormalig) minister Eric Wiebes in zijn brief aan de regionale bestuurders: ‘Deze verbindingen worden met groter en zwaarder materieel aangelegd en hebben daardoor meer effect op de natuur dan een wisselstroomverbinding.’

De Wadden zijn een uniek natuurgebied dat zoveel mogelijk met rust gelaten moet worden. Als er een alternatief is voor natuurschade dan moet het ministerie daarvoor kiezen. Maar als dat vanwege het grotere duurzame belang niet kan, moeten de natuurorganisaties realistisch zijn. Dezelfde mensen die nu de petitie zijn gestart, propageren ook een duurzame toekomst. De omschakeling van fossiele naar schone energie verloopt niet zonder littekens.

commentaar@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct