Lezersbrief: Nieuw Cambuurstadion te hoog gegrepen

Na de oorlog ging ik als jonge voetballiefhebber naar het stadion. Dat zag er heel anders uit dan nu. Later zijn de tribunes gebouwd en kreeg het de huidige vorm. Twee voetbalclubs in de hoogste klasse voetbalden daar. Frisia, de Lakschoen en Leeuwarden, de Klomp.

Om de andere week speelden ze daar. Ik had er veel voor over daarbij aanwezig te zijn. Ik had geen fiets en daarom liep ik dwars door de stad erheen. In de jaren zestig kwam Cambuur er spelen.

Ik heb lange tijd de wedstrijden bezocht. De club heeft in diverse divisies gevoetbald met meer of minder succes, maar dat maakte niet uit. Er was een enthousiaste aanhang, die trouw bleef aan de club. Dat zal niet veranderen.

Cambuur heeft grote plannen met een nieuw stadion in het westen van de stad. Daarmee zou het mogelijk worden de eredivisie te bereiken. Ik deel dat oordeel niet. Kijk naar de clubs onderaan de ranglijst van de eredivisie en een aantal in de eerste divisie. Alle met een mooi groot stadion, maar ergens onderaan bungelend.

En het nieuwe feit is dat het aantal clubs in de eredivisie verkleind gaat worden tot zestien. Financieel voordelig voor de grote, maar met verdringing van de kleine clubs. Zoals Cambuur is. We zullen moeten erkennen dat er in Friesland maar één club een kans heeft op een plaats in de hoogste divisie.

Leeuwarden en Cambuur hebben in de jaren negentig de vogels over het net laten vliegen. En DKV heeft met behulp van de provincie zijn kansen gegrepen.

Het is onduidelijk hoe het met de financiën gaat. Dat is voor een buitenstaander niet te volgen. Allemaal geheime stukken.

Ik zelf blijf bij de mening dat de overheid niet de taak heeft professionele sport, met de dikke salarissen, substantieel te ondersteunen. Dus geen grote bedragen daarvoor uit de gemeentepot en geen risico’s.

Kees Geerts. Goutum

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement