Klopt het dan toch wat CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt zei tijdens het Kamerdebat over de toeslagenaffaire? Dat Nederland een bananenmonarchie is? Correspondenten uit instabiele landen als Honduras of El Salvador moeten vol ongeloof hebben gekeken naar de chaos op het Binnenhof van afgelopen week. Is dit het land dat andere landen zo graag de les leest over democratie?

Feitelijk beschouwd is de blunder van Kajsa Ollongren onbeduidend, zo verzekert een groep schadebeperkers. Immers, zodra de verkenner hoorde dat ze besmet bleek met corona ging ze meteen naar huis. Keurig met een mondkapje op. Alleen die papieren had ze wat beter moeten verbergen. Wat stond er nou helemaal op? Aantekeningen over een dynamisch onderhandelingsproces, waar nog van alles aan kon veranderen. Big deal. Sterker nog, als de fotograaf van het ANP wat beter had nagedacht over het landsbelang dan had hij de foto niet gepubliceerd en was er niets aan de hand geweest.

Helaas. De foto van een gehaaste Ollongren is op veel punten veelzeggend en verontrustend. De verkenner wist dat er een kans was dat ze corona zou hebben. Waarom zat ze niet uit voorzorg in quarantaine? Waarom ging niet het hele kabinet in quarantaine na de eerdere positieve test van Mona Keijzer? Dan de papieren. Als minister is Ollongren verantwoordelijk voor de inlichtingendiensten. Ze zou moeten weten hoe belangrijk het is om niet slordig om te springen met gevoelige informatie. Waarom vergaderen de politici trouwens al niet veel langer via een veilige videovergadering, net als de rest van het land?

Vervolgens de reactie van de minister-president. Er stonden gevoelige zaken op het A4’tje van Ollongren, over de onderhandelingsstijl van Wopke Hoekstra, de linkse partijen en de ‘functie elders’ van Pieter Omtzigt. Mark Rutte liet met droge ogen weten dat deze kritische vragen allemaal niet beantwoord hoefden te worden. „De opdracht ligt nu bij nieuwe verkenners. Niemand gaat hier uitleg over geven.” Dat is dezelfde Mark Rutte die na het rapport van de toeslagenaffaire pleitte voor meer openheid in het openbaar bestuur en daarna campagne voerde om het vertrouwen van de bevolking te herwinnen. Toch ontkomt de arrogantie van de macht niet aan een debat.

De enige partij die niet ontevreden zal zijn met de blunder van Ollongren is het CDA. De ophef leidt de aandacht af van de fluistercampagne rond de vasthoudende Omtzigt, een langzame karaktermoord. Tijdens de campagne liet lijsttrekker Wopke Hoekstra hem links liggen, nu sprak hij zijn steun uit: „Enorme waardering voor Pieter, voor al zijn harde werk en inzet. Beterschap en hou je taai!” Meerdere CDA-leden betuigden openlijk hun steun voor het overspannen Kamerlid, ook de afdeling Friesland sloot zich aan bij de solidariteitsverklaring van het landelijke bestuur.

Hoe het CDA verder omgaat met de eigenzinnige Omtzigt is de lakmoesproef voor de geloofwaardigheid van de partij. Als de steun voor hem echt zo gemeend is dan krijgt hij een prominente positie in een eventuele coalitie. Laat de partij hem vallen dan is dat een schoffering van de achterban en de bevestiging dat niemand echt interesse heeft in de waarheid.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct