FOTO DE VRIES MEDIA

Kwestie van doen

FOTO DE VRIES MEDIA

Al jaren worstelt Nederland met asielzoekers die zich misdragen. Friesland kent ze ook. Ze stelen in winkels, zoeken ruzie op straat, sarren buschauffeurs, vallen meisjes lastig. Binnen opvangcentra gaat het geklier gewoon door. Het gaat om een kleine groep die het voor de rest verstiert.

Vooral minderjarigen uit zogeheten veilige landen geven problemen. Ze komen uit bijvoorbeeld Marokko, Algerije, Albanië of Georgië en maken hoegenaamd geen kans op een verblijfsvergunning. Op straat zetten mag niet. En het land uitzetten gaat niet zomaar, als zo’n jonge reiziger zijn identiteitspapieren verscheurd heeft. 

Eind vorig jaar was de maat vol voor staatssecretaris Ankie Broekers-Knol. Zij besloot om overlastgevende asielzoekers per 1 februari te concentreren in een speciaal aso-azc in Hoogeveen. De bewoners moeten er binnen de hekken blijven. Boa’s houden toezicht. Nadrukkelijk is ‘Hoogeveen’ niet bedoeld voor asielzoekers met psychiatrische problemen; zij kunnen terecht in een gespecialiseerde kliniek.

Is het probleem daarmee opgelost? Neen. ‘Hoogeveen’ is alleen voor de allergrootste etterbakken. De iets minder grote klieren blijven rondhangen in en om de gewone azc’s. Als doekje voor het bloeden kregen gemeenten met een azc op hun grondgebied recentelijk een speciale ‘gereedschapskist’ toegezegd door het rijk. ,,Snelrecht, gebiedsverboden, aanspreken, er komt van alles in’’, vertelde ‘ketenmarinier’ Cor de Lange maandag in de  LC .

Wonderlijk. Elke burgemeester kan ook nu al een gebiedsverbod opleggen. En snelrecht kan ook nu al worden toegepast. Lik-op-stuk is ook nu al mogelijk. Kwestie van gewoon het werk doen waarvoor je als bestuurder bent ingehuurd. 

Een die dat doet, is Harm-Jan van Schaik, burgemeester van Harderwijk. Sinds hij de overlastgevende asielzoekers lik-op-stuk aanpakt, is het probleem in Harderwijk gehalveerd. In minder dan een half jaar kreeg hij twaalf van de vijftien bekendste raddraaiers in zijn stad berecht of het land uitgezet.

Van Schaik gaat ervoor. Elke maandag overlegt hij met een paar functionarissen die van wanten weten: de wijkagent, iemand van de vreemdelingenpolitie, een ambtenaar van de Dienst Terugkeer & Vertrek en een vertegenwoordiger van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Wie over de schreef gaat, wordt in het nekvel gepakt, en mag zich direct verantwoorden bij de rechtbank in Harderwijk, die capaciteit voor snelrecht heeft vrijgespeeld. En niet pas acht maanden later, zoals eerder gebruikelijk.

De Harderwijkse aanpak wordt in bestuurlijke kringen ‘hard’ genoemd. Het is maar hoe je het bekijkt. Bestuurders die rotzakken laten begaan, die zijn pas hard. Tegenover winkeliers, buschauffeurs en de meisjes die zich onbeschermd weten tegen beroving, intimidatie en aanranding. En tegenover echte vluchtelingen die ten onrechte geassocieerd worden met hun nare azc-genoten.

Irene Overduin

commentaar@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct