Foto Annet Eveleens

Koppelaars

Foto Annet Eveleens

Schrijver Gerbrand Bakker, die lezers kennen van Boven is het stil , heeft een diepe weerzin tegen Leeuwarden. Toen hij er woonde, was hij zwaar depressief.

Op een zondagmiddag in 2017 mocht ik hem daar alles over vragen in het Historisch Centrum Leeuwarden, hij had die tijd net beschreven in Jasper en zijn knecht . Jasper was zijn hond, in de loop van het boek sterft hij. Om Bakker een genoegen te doen, nam ik mijn hond mee het HCL in.

Jasper en zijn knecht is een boeiend boek, je kunt het niet goed benoemen, een mengeling van columns, memoires, zelfonderzoek en dagboek, helder geschreven zonder poespas.

Daar is nu een vervolg op, Knecht, alleen . Want de knecht, dat is Gerbrand Bakker. En Bakker is alleen. Vrienden van hem, Dolf Verroen en Gerard Hemmes uit Sint Nicolaasga, hebben daar iets op bedacht, lezen we op bladzijde 97. Ze willen hem koppelen aan Arno Brok, de commissaris van de Koning. Bakker heeft Brok een keer ontmoet toen die burgemeester van Sneek was.

Bakker schrijft: ,,Hij is flink afgevallen, zeggen Dolf en Gerard. Ze weten dat ik – als het op lichamelijkheid aankomt – niet erg van dikke mannen houd. Onlangs had hij nog naar me gevraagd, hoe het ging met die ‘aardige jongen’.’’ Als Bakker tegenwerpt dat hij zes jaar ouder is dan Brok, zegt Hemmes: ,,Geeft niet, hij valt op ouder.’’

Meteen is Bakker ongerust dat hij dan mee zou moeten naar nieuwjaarsborrels bij het koningspaar. Maar het ging niet door, Brok komt in dit boek verder niet ter sprake. Misschien komt er nog een vervolg.

asing.walthaus@lc.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct