US President Donald Trump speaks at a roundtable discussion on the Safe Reopening of America�s Schools during the coronavirus pandemic, in the East Room of the White House on July 7, 2020, in Washington, DC. (Photo by JIM WATSON / AFP)

Kop in het zand

US President Donald Trump speaks at a roundtable discussion on the Safe Reopening of America�s Schools during the coronavirus pandemic, in the East Room of the White House on July 7, 2020, in Washington, DC. (Photo by JIM WATSON / AFP) Foto: JIM WATSON

Wat doe je als je een probleem hebt dat je maar niet kunt oplossen? Weldenkende mensen gaan dan te rade bij deskundigen die er meer verstand van hebben en proberen samen met hen een uitweg te vinden.

Er zijn echter ook lieden die in zulke gevallen een heel andere weg inslaan. Zij ontkennen eenvoudigweg dat er een probleem is, kijken de andere kant op of steken hun kop in het zand.

Iemand die zeker behoort tot die laatste categorie is Donald Trump. Toen corona in de Verenigde Staten de kop opstak, probeerde de Amerikaanse president het virus aanvankelijk te bagatelliseren als ‘een griepje’. Mondkapjes vindt hij onzin en het stilleggen van de samenleving, om zo verspreiding van het virus tegen te gaan, is hem een doorn in het oog.

De kachel moet branden en de schoorsteen roken, zo vindt Trump, en dus is het zaak de economie, die door de virusmaatregelen behoorlijk op apegapen ligt, zo snel mogelijk weer aan te zwengelen. Het is tenslotte een verkiezingsjaar en een president die de economie niet aan de praat weet te krijgen, kan fluiten naar zijn herverkiezing, zo realiseert Trump zich maar al te goed.

En dus bedacht de president een list. Zolang de cijfers over coronabesmettingen dagelijks openbaar worden gemaakt en daaruit blijkt dat het virus nog springlevend is, blijft het lastig om de coronamaatregelen terug te draaien en zo de economie weer op gang te krijgen. Daarom maakte Trump deze week bekend dat ziekenhuizen hun gegevens over de verspreiding van het virus en de aantallen patiënten niet meer mogen doorspelen aan het CDC, de Amerikaanse evenknie van het RIVM, maar aan het ministerie van Volksgezondheid.

Volgens een woordvoerder van dat ministerie is die maatregel nodig omdat het CDC de gegevens te traag verwerkt en inzake corona juist de hoogste spoed geboden is, maar critici denken daar heel anders over. Zij zijn bang dat het ministerie de gegevens zoveel mogelijk onder de pet wil houden. Als data over de verspreiding van het virus niet meer gedeeld hoeven te worden met het publiek en met onderzoekers, wordt het voor het Witte Huis een koud kunstje om een ‘eigen werkelijkheid’ rond corona op te bouwen.

Trump maakte eerder al duidelijk dat hij inderdaad vanuit een heel eigen perspectief naar het virus kijkt. Zo vindt hij dat er veel minder op corona getest moet worden, want hoe meer je test, hoe meer besmettingen er geconstateerd worden. En zulke gegevens zijn een sta-in-de-weg om de economie weer op de rails te krijgen. Kortom, redeneert Trump, als we minder testen, zullen er minder besmettingen geconstateerd worden en kunnen allerlei coronabeperkingen worden ingetrokken.

De president vergeet echter dat deze aanpak neerkomt op de kop in het zand steken. Het virus laat zich niet voor de gek houden en zal bij een verdere versoepeling van de beperkingen juist gretig om zich heen grijpen. Trump mag de economie dan weliswaar snel weer op peil willen brengen, een samenleving waar iedereen kans loopt besmet te raken met corona, heeft de blik op heel andere zaken gericht. Zieke burgers hebben wel wat anders aan het hoofd dan geld uitgeven.

commentaar@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct