Lijstjes zijn voor de liefhebbers lichtpuntjes in deze donkere dagen. Het geeft ook altijd houvast om aan de hand van allerlei overzichten het afgelopen jaar weer even op een rijtje gezet te krijgen. Wie is ons wanneer ontvallen, wat waren de belangrijkste politieke verwikkelingen in binnen- en buitenland, welke rampen kwamen over ons heen en natuurlijk de onvermijdelijke Top 2000.

Zo aan het eind van het jaar blikken we graag nog even terug, om alles wat beviel te koesteren en van ons af te schudden wat we liever vergeten.

Een goede graadmeter van wat onze samenleving in de voorbije twaalf maanden in de greep heeft gehouden, is de jaarlijkse verkiezing van het Woord van het Jaar, die wordt georganiseerd door woordenboekenmaker Van Dale.

Iedereen die dat wil, kan kiezen uit een aantal woorden die symbool staan voor het afgelopen jaar. Het zal niemand verbazen dat dit jaar nogal wat woorden die verband houden met het coronavirus hoge ogen gooiden. Als winnaar kwam uit de bus het woord anderhalvemetersamenleving, dat door bijna 30 procent van de respondenten werd aangevinkt.

Het is een verschijnsel waar niemand dit jaar omheen kon en dat de beperkingen die het virus ons oplegt in één woord samenvat. Ook staat het symbool voor de fysieke, maar vooral ook emotionele gevolgen die corona met zich meebrengt. Wat dat betreft verdient het woord zeker een plekje in de geschiedenisboeken, maar te hopen is wel dat het spoedig vooral alleen nog zal opduiken in historische verhandelingen.

'Viruswappies en fabeltjesfuik zijn nog wel even onder ons'

Andere woorden op het jaarlijkse lijstje van Van Dale zullen ons waarschijnlijk nog wel wat langer achtervolgen. Op de tweede plek, gekozen door 11 procent van de deelnemers, prijkt het woord fabeltjesfuik. Die uitdrukking is gemunt door Arjen Lubach, om er het verschijnsel mee aan te duiden dat mensen die geïnteresseerd zijn in complottheorieën door de sociale media steeds meer berichten aangeboden krijgen die hen sterken in hun geloof.

Het derde woord op de lijst (viruswappie, 10,6 procent van de stemmen) geeft aan waar die fabeltjesfuik toe kan leiden. Viruswappies zijn al die mensen die ontkennen dat het coronavirus een probleem is en die er heilig van overtuigd zijn dat de pandemie onderdeel is van een duister, wereldomspannend complot. Het zijn de lieden die een week geleden buiten het Torentje van Mark Rutte luid van zich lieten horen terwijl de premier de natie toesprak over de ernst van de coronasituatie.

Is er dan geen enkel woord dat ons dit jaar troost biedt? Jawel, maar daarvoor moeten we naar onze zuiderburen. In Vlaanderen werd als Woord van het Jaar gekozen het begrip knuffelcontact. Anders dan in Nederland mag iedere Belg één persoon buiten de eigen bubbel aanwijzen met wie hij of zij innig contact mag hebben en bij wie de anderhalvemeterregel niet in acht genomen hoeft te worden.

Op dit moment moet dat knuffelcontact zich weliswaar beperken tot één persoon, maar laten we hopen dat we in de loop van het komende jaar weer met iedereen die dat wil kunnen knuffelen. Benieuwd welk woord in 2021 wordt uitgekozen tot Woord van het Jaar.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct