In 1964 maakte dichter Pier Paolo Pasolini een film over Jezus, op basis van het evangelie van Matteüs.

Dat was wat, Pasolini was immers een marxistische godslasteraar. Rechtse actiegroepen bekogelden hem met tomaten, linkse critici vroegen zich af of hij gek was geworden, of erger nog, katholiek, en de paus regelde een privévoorstelling. Inmiddels is Il vangelo secondo Matteo een klassieker, al zullen veel kijkers hem nu traag en somber vinden.

Voor het zover was, had de filmer grote moeite met het vinden van zijn Jezus. ,,Ik heb naar hem gezocht in Israël, op Sicilië, in Rome, in Milaan, ik heb aan de Russische dichters gedacht, de Amerikaanse.’’ zei hij. Hij zag het in de Russische dichter Jevgeni Jevtoesjenko (,,Ik denk al een jaar aan u’’, schreef hij hem) en in de Amerikaanse schrijver Jack Kerouac (tot hij besefte dat hij een tien jaar oude foto van Kerouac had bekeken).

Op een dag kreeg Pasolini de negentienjarige Catalaanse economiestudent Enrique Irazoqui op bezoek, die een boek van hem had gelezen. Twee jaar geleden vertelde Irazoqui aan de Spaanse Vanity Fair hoe Pasolini toen naar zijn partner riep: ,, Ho trovato Gesù! Gesù è a casa mia! ’’ Ik heb Jezus gevonden, Jezus is in mijn huis.

Irazoqui liet zich ompraten en de rol maakte hem beroemd. Daarna acteerde hij weinig, hij werd econoom en, omdat de zakenwereld hem verveelde, docent Spaanse letterkunde. Irazoqui was scheidsrechter toen schaakgrootmeester Vladimir Kramnik het in 2002 opnam tegen schaakcomputer Deep Fritz. Woensdag is hij overleden, 76 jaar. Het zou passend zijn als Il vangelo secondo Matteo weer eens uitgezonden zou worden, maar waarschijnlijk is het niet. Veel te traag en somber.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct