Jantien de Boer.

Jantien: De bank

Jantien de Boer.

De man had net zijn Batavus in het fietsenhok geparkeerd en een tupperwaredoos onder zijn snelbinders vandaan gefrummeld toen hij een microfoon onder zijn neus geduwd kreeg. Mja, zei de kantoorslaaf over de loonsverdubbeling van zijn meester. ,,Het is een hoop. Ik wou dat ik het had.’’ Maar hij had het niet. En zo zag hij er ook uit.

Het is ook geen pretje als je dag na dag onder een tl-buis achter de lamellen moet kruipen. Alle werkmieren van de ING krijgen per 1 september dit jaar een loonsverhoging van 1,7 procent, maar dat is het dan ook. En in ruil voor die zakgeldverhoging hoopt president-commissaris Jeroen van der Veer op begrip van alle grijze muizen op de werkvloer.

Want als de allergrootste baas, het ING-supertalent met de zwaarste zak, geen miljoen euro extra krijgt, vertrekt hij misschien wel naar het buitenland. Ik probeerde me voor te stellen hoe de sfeer was geweest bij de raad van commissarissen. Misschien had CDA-rentmeester Jan Peter Balkenende, die vijf jaar geleden nog pleitte voor een nieuw debat over waarden en normen, wel tegengestribbeld.

Of niet. Hij heeft zijn handen vrij. Hij is druk met de Formule 1, die hij naar Nederland wil halen en o, o wat is iedereen daar blij mee. Oud-D66-minister Hans Wijers dan? De man die na zijn ministerschap miljoenen verdiende als bestuursvoorzitter bij AkzoNobel? De haan tussen de hanen? Gouden knul tussen de gouden knullen?

Ik vermoed stiekem dat ze het even hebben gehad over de emoties die ongetwijfeld bij het gewone volk los zouden komen. Maar als je kampioen van Europa wil worden, moet je dit doen, zei Van der Veer tegen Het Financieele Dagblad en ongetwijfeld ook tegen zijn matties.

Noem het woord ‘kampioen' en netwerkjongens voelen vlinders in hun onderbuik.

Niemand sluit immers zijn hypotheek over, we weten niet eens hoe dat moet, en alle politici die nu brullen dat het besluit immoreel, absurd en onbeschoft is, leren straks, als ze zelf een commissariaat krijgen, heus ook hoe het in de grotemensenwereld eraan toegaat.

Ik keek naar Jeroen van der Veer die met een onverzettelijk gezicht vragen van televisieverslaggevers beantwoordde. Ik begreep van een kenner dat ING veel buitenlandse aandeelhouders heeft, en dat slechts een derde van de werknemers nog maar Nederlands is, en dacht aan Loes, mijn oude, trage kip.

Gisteren werd ze voor het eerst besprongen door de haan, waarvan ik vorig jaar nog blij verheugd aannam dat het een jeugdige homoseksueel was. Op een tak in de es paarden twee ringmussen en op de grond, onder het kippenhok, wankelde Loes onder de aanval van de asielhaan die ooit op lieve zwakke pootjes in de tuin arriveerde.

Ze schudde verbouwereerd haar kop toen hij scheef van haar af viel. Zo ongeveer zal het voelen, bij de koffieautomaat in de ING-kantoortuin en in de arena in Den Haag. We dachten met z’n allen dat we de banken met onze staatsmiljarden moraal hadden bijgebracht. Maar we worden genaaid.

jantien.de.boer@lc.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct