Irma van Steijn.

Column Irma van Steijn: Help, mijn hart klopt!

Irma van Steijn. Foto: LC

Tot voor kort dacht ik werkelijk dat je stress zoveel mogelijk moest voorkomen, ik had geleerd: ‘stress is slecht voor je’. De moderne wetenschap tikt mij echter genadeloos op de vingers: stress is in veel gevallen gezond. Maar hoe kan het dan dat mijn praktijk overspoeld wordt door mensen met last van stress die ‘er zo snel mogelijk vanaf willen’.

Zo ook Leroy, hij heeft hartkloppingen, een gejaagd gevoel, slaapt slecht en stelt dingen uit. Leroy maakt zich zorgen over of zijn jaarcontract wel verlengd wordt.

Hij moet examen doen waar hij tegenop ziet en hij wordt uit zijn slaap gehouden door zijn pasgeboren zoontje. ,,Mijn hart gaat zo tekeer, ik ben bang dat ik er straks dood bij neerval.”

Leroy is bij de cardioloog geweest, die kan niets vinden. Ik vertel hem dat ik blij ben dat zijn hart zo klopt, stel je voor dat het niet meer zou kloppen!

Stress is een fantastisch communicatiemiddel met jezelf. Het vertelt je: let op, er is iets dat belangrijk is, klaar voor actie!

Het is een ingenieus systeem. Alleen is dat systeem ook een beetje dom omdat het geen onderscheid kan maken of iets ‘dat ertoe doet’ bedreigend en negatief is, of juist positief en gewenst.

Een topsporter bijvoorbeeld heeft veel stress nodig, anders kan hij niet presteren; het baren van een kind bezorgt je stresssysteem overuren en het plannen en blokken voor een tentamen vraagt stress, anders haal je het niet.

Zo ook voor Leroy: die baan ‘doet ertoe’, en dus het halen van dat examen ook!

Stress hebben we dus nodig, we moeten er alleen handig mee worden. Onder anderen onderzoekster Kelly McGonigal toont aan dat je eigen overtuiging (mindset) over stress bepalend is. Het is zelfs zo dat wanneer je denkt dat de stress die je ervaart schadelijk is, je meer kans hebt om te overlijden aan kanker, hart- en vaatziekten of infecties. Bizar toch? Negatieve stress doet dus iets met je afweer en immuunsysteem.

Dus als Leroy bij zijn kloppende hart leert denken: hé yes, ik voel stress, het doet ertoe, dan is hij op de goede weg.

Is het zo gemakkelijk? Nee hoor, dat is slechts de helft van het verhaal. Je stresssysteem kun je vergelijken met een spier, die kun je trainen. Maar je kunt die spier ook gemakkelijk uitputten en als je dat alsmaar doet raak je overbelast.

Daarom moet je je stresssysteem ook heel regelmatig ontspannen. En dat samenspel tussen stressen en ontstressen is Leroy aan het leren. Hij ontdekt dat hij zich veel beter voelt door zijn sport weer op te pakken, door vele korte lummelmomentjes op een dag in te lassen, structureel ademhalingsoefeningen te doen, zijn werk beter te organiseren en bewust te genieten van vrouw en kind.

De stress constructief inzetten dus.

En zijn hart? Dat klopt!

home
net-binnen
menu