De lucht was grijs, het woei en het was waterkoud.

Er zaten bijna geen bladeren meer aan de bomen en alle mensen stonden zwijgend in de berm te wachten. In de verte luidde de klok in de kerktoren, continu.

Verder was het stil. Een bus passeerde, een handjevol passagiers met mondkapjes keek verbaasd naar buiten. Naar al die mensen in hun warme jassen, die daar haast zonder te bewegen tussen de kale bomen stonden en voor zich uit staarden, zoals mensen op oude ansichtkaarten ook doen. Af en toe keek iemand naar het begin van de straat, of er al iets aan kwam.

Dit was de erehaag voor R., die vorige week is overleden.

In de verte naderde de stoet, die bij het begin van het dorp was gestart. Voorop de stapvoets rijdende auto, helemaal in bloemen ingepakt want R. was erg geliefd. Dan haar man en kinderen, met een reeks mensen lopend achter hen aan.

In de laan werd het zo mogelijk nog wat stiller, alleen het geschuifel van voetstappen, de wind en de eentonige kerkklok.

Toen de auto en de stoet voorbij waren, bleef iedereen nog een tijdje staan, tot het plotseling opbrak. Of er een signaal was gegeven liepen de mensen naar huis, er begon geroezemoes. Het was indrukwekkend, het was waardig, het was verdrietig, daar was iedereen het over eens.

Kort later stond ik in het wachthokje van de veerboot naar Holwerd. Het werd al donker en iemand had een radio aan. ,,Imagine there’s no countries’’, zong John Lennon. ,,It isn’t hard to do.’’

Toen hij aan de regel kwam: ,,Imagine all the people, living life in peace’’ zongen de wachtende passagiers mee: ,,You-ou ou-ou.’’ Zachtjes, verscholen achter hun mondkapjes, maar goed hoorbaar. Ook dit was indrukwekkend, en ik verbeeldde me dat R. het heeft gehoord.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct