Ik jok tegen 0800-7070, mag van het RIVM

‘Maandag ben ik weggestuurd bij de priklocatie aan de Leeuwarder Heliconweg.’ FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Ik concludeer dat de overheid tegen mij jokt. Tegen mij en tegen nog eens 169.999 Nederlanders met een medische indicatie.

Maandag ben ik weggestuurd bij de priklocatie aan de Leeuwarder Heliconweg. Hoewel ik allang aan de beurt had moeten zijn voor een vaccinatie – ik heb een medische indicatie – kreeg ik geen prik.

Al drie weken vertelt de overheid mij dat ik die week echt de benodigde uitnodiging voor een vaccinatie zal krijgen. Mijn huisarts verzekert me dat mijn gegevens allang naar het RIVM zijn doorgestuurd. Minister Hugo de Jonge stelde donderdag dat ik de brief uiterlijk afgelopen zaterdag zou moeten krijgen (na eerdere gebroken beloftes van 14 en 20 mei). Maar die dag had ik slechts loterijpost.

Maandagochtend tien voor negen stond ik te discussiëren in het WTC aan de Leeuwarder Heliconweg. De gastvrouwen riepen het locatiehoofd, het locatiehoofd belde met het clusterhoofd.

Zonder uitnodiging geen prik

Het liefst had ik gehad dat het hiërarchische trappetje nog verder beklommen werd. Dan zou misschien helder worden welke plannen de overheid heeft met die 170.000 mensen zoals ik die blijkbaar tussen wal en schip vallen als het om het vaccineren gaat.

Terwijl inmiddels jaargang 1968 en ouder zonder uitnodiging welkom is, meldt het RIVM in alle toonaarden dat die uitnodiging voor mij heilig is: zonder uitnodiging geen prik. Al twee weken bel ik met de huisartsassistente die elke week meer verwonderd raakt dat ik de uitnodigingsbrief nog niet heb, maar me elke keer verzekert dat die de week erna echt gaat komen.

De vriendelijke mensen van de afsprakenlijn 0800-7070 weten niet wat ze met me aan moeten. Voor gevallen als ik bestaat in het dwingende stappenplan dat zij moeten volgen, geen andere uitweg dan een verwijzing naar het publieksinformatienummer van het RIVM. Wacht maar geduldig af, luidt daar de boodschap.

Jokken

Maar zondag leek na aandringen de vriendelijke telefonist van het RIVM mijn paarse krokodil-gevoel, mijn computer-says-no-trauma-in-wording te begrijpen en zei buiten alle kaders om: probeer het gewoon, maak die afspraak, ga het aan. Maar, ik wil niet voordringen, stamelde ik nog. Doet u niet, gaat u maar. Dus jok ik tegen 0800-7070 dat ik een uitnodiging heb.

Een halve dag later waren de gastvrouw, het locatiehoofd en het clusterhoofd allerminst genegen mij te laten injecteren. En uiteindelijk boden ze een ,,tussenoplossing’’, zoals ze het noemden. Speciaal voor mij.

Stelt u zich voor: ik had me vanochtend kunnen melden op de priklocatie waar ik ter plekke mijn huisarts moest bellen die aan het clusterhoofd moest verklaren dat ik werkelijk een medische indicatie heb. Dan kon die spuit erin.

Een op maat gemaakte oplossing is er niet een voor die hele groep van 170.000 mensen zoals ik, dus ik weiger. Hier oproepen dat al die 170.000 mensen hun huisartsen moeten bellen vanuit een priklocatie met een rij wachtenden achter je, doe ik niet.

Protocollen

Het volgen van protocollen is natuurlijk veiliger voor de 0800-7070-medewerkers, want controleerbaar. Maar het is de overheid die hen en de locatiehoofden oplegt geen ruimte te pakken om menselijke beslissingen te nemen als de situatie erom vraagt. Ik hoop dat het clusterhoofd en de hem boven gestelden de afgelopen 24 uur te baat hebben genomen om een oplossing te verzinnen.

In de eerste plaats voor die 170.000 mensen, maar ook voor die vriendelijke 0800-7070-medewerkers die ruimte moeten krijgen binnen het heilige protocol.

Want wat is belangrijker? Protocollen volgen of prikken zetten?

Marscha van der Vlies, redacteur Leeuwarder Courant.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Coronavirus