Foto Annet Eveleens

Houston

Foto Annet Eveleens

Houston heeft een probleem.

De afgelopen dagen kent Texas een explosie van coronagevallen, elke dag haast zesduizend erbij, en Houston loopt voorop. Vrijdag kregen Houstonians een melding op hun mobieltje dat het code rood is.

De beperkende maatregelen, die al op 1 mei waren gestopt, worden teruggedraaid. Bars zijn dicht, in restaurants mogen nog maar half zoveel mensen als anders. Mondkapjes en thuisblijven worden aangeraden, maar niet verplicht, daar wil gouverneur Greg Abbott niet aan.

Daarom belde ik Waling, mijn broer die aan de rand van Houston woont. Als oudere broer voel je je verantwoordelijk, en bovendien, het klinkt best wel angstig.

,,Bang zijn we niet echt’’, stelde Waling me gerust. ,,Wij zijn heel voorzichtig. We gaan naar de winkel met mondkapjes voor, we gaan niet op visite en blijven bij mensen uit de buurt. Dan valt het wel mee.’’

Beklemmend is het wel. Collega’s die getest worden omdat de schoonzus van een zus het heeft, of die in quarantaine moeten na een dienstreis, restaurants om de hoek die ineens sluiten omdat personeel besmet is. ,,Voorheen las je erover in de krant en zag je het op televisie, maar nu is het overal om je heen. Wat je normaal alleen in sciencefictionfilms ziet, is nu gewoon hier in Texas.’’

De verwachting is dat veel Texanen zich niet opnieuw laten inperken nu het niet meer hoefde: ,,Je krijgt de tandpasta niet terug in de tube’’, zei een geleerde van de Universiteit van Houston. Over een paar dagen is het de vierde juli, de nationale Amerikaanse feestdag, met feesten en groot vuurwerk. In Houston mag je gaan kijken, als je in je auto blijft zitten.

asing.walthaus@lc.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct