Brazilië staat er op dit moment belabberd voor. Het grootste land van Latijns-Amerika heeft per 100.000 inwoners de grootste aantallen coronabesmettingen en coronadoden ter wereld. Vorige week werden in een etmaal tijd maar liefst 4249 doden gemeld.

Het aantal coronadoden is inmiddels de 350.000 gepasseerd en het aantal besmettingen staat op bijna 13,5 miljoen. Het land geniet zelfs de twijfelachtige eer een ‘eigen’ mutant van het virus te hebben voortgebracht, die besmettelijker en dodelijker is dan de oorspronkelijke variant.

Dat corona zo om zich heen grijpt in Brazilië heeft meerdere oorzaken, maar het helpt niet bepaald mee dat president Jair Bolsonaro het virus tot op heden vooral bagatelliseert. Bolsonaro, die op 1 januari 2019 aantrad als president, heeft corona altijd afgedaan als een griepje. Hij haalt de schouders op over mondkapjes, coronabeperkingen en vaccinatiecampagnes en dat heeft zeker zijn weerslag op het land, hoezeer de regeringen van sommige deelstaten ook proberen de pandemie binnen de perken te houden.

Politieke tegenstanders van Bolsonaro keren zich steeds feller tegen diens lakse aanpak van het virus. Dilma Rousseff, die president was van 2011 tot 2016, beticht het huidige staatshoofd van genocide. ,,Een van de karakteristieken van het plegen van genocide is dat je een opzettelijke rol speelt in de massale sterfte van de bevolking”, zo betoogt Rousseff. Zij beschuldigt Bolsonaro ervan vaccinatiecampagnes te saboteren en lagere bestuurders die maatregelen willen nemen om de bevolking te beschermen, tegen te werken.

Ook de voorganger van Roussef, Luiz Inácio Lula da Silva, die president was van 2003 tot 2011, laat zich in vergelijkbare bewoordingen uit. Ook hij spreekt van genocide en beklemtoont dat zijn land de pandemie niet eronder kan krijgen zolang Bolsonaro het probleem blijft ontkennen en niet krachtig optreedt tegen het virus.

Oud-president Lula daagt 'genocidale' Bolsonaro uit

Lula, de legendarische vakbondsleider die zich als hoop van de verschoppelingen in zijn land uiteindelijk opwerkte tot president, is sinds kort weer helemaal terug op het politieke toneel. Vorige week maakte hij officieel bekend dat hij klaar is om zijn land opnieuw te leiden en zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen die in oktober volgend jaar worden gehouden. Hij wil het dan opnemen tegen zijn aartsrivaal Bolsonaro.

In de aanloop naar de verkiezingen van 2018 lag Lula in de peilingen voor op Bolsonaro, maar hij werd toen veroordeeld tot ruim twaalf jaar cel wegens corruptie en witwassen, waarna hij werd uitgesloten van deelname aan de stembusstrijd. Na ruim anderhalf jaar cel werd hij in november 2019 voorlopig vrijgelaten, nadat het hooggerechtshof had geoordeeld dat verdachten op vrije voeten mogen blijven totdat alle mogelijke rechtsmiddelen zijn uitgeput. Vorige maand vernietigde een rechter van het hooggerechtshof de vonnissen tegen Lula omdat die waren uitgesproken door een rechter, Sergio Moro, die bevooroordeeld was toen hij Lula veroordeelde wegens corruptie.

Dat Lula zijn ‘genocidale’ tegenstander Bolsonaro nu opnieuw kan uitdagen, betekent een sprankje hoop voor Brazilië.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct