Smûk in Katlijk. FOTO LC

Hete Soep: Lekker eten, gevaarlijk meubilair bij Smûk

Smûk in Katlijk. FOTO LC

S mûk. Dat is het zeker. Het gelijknamige restaurant in Katlijk doet zijn naam eer aan: het ligt in de Wâlden en dan denk je aan ‘smûk skaadzjend beamtegrien’, zoals het wâldlied die streek bejubelt. De omgeving is vol met houtwallen, bomen omringen het restaurant en op het terras kun je desgewenst profiteren van de schaduw ervan.

Binnen kijk je uit op grazende paarden in een grasrijk weiland. En verder hebben we zicht op de open keuken en dat wekt altijd vertrouwen.

Het zit hier goed, denken we eerst, al wiebelt ons tafeltje voor twee wel vervaarlijk. Een voorbode van wat komen gaat...

Smûk werkt met een seizoensmenu met producten uit de omgeving en met makkelijk te onthouden prijzen: een driegangenmenu kost 35 euro en per gang komt er steeds 5 euro bij, tot zes voor 50 euro. Mijn tafelgenoot kiest voor vijf gangen, ik voor vier.

Frans en Zuid-Amerikaans

We starten met een amuse: een tacootje met humus en koolraap. De smaken van de kikkererwten en de raap passen goed bij elkaar. Erbij geserveerd worden lekkere broodjes met (room)boter en olijfolie: vers en smaakvol.

Ons beider voorgerecht is ceviche – een rauwevisschotel – met schelvis. De vis is gegaard met citroenzuur. De mootjes liggen in een zoetzure saus. Het gerecht wordt geserveerd met citroenijs, een lekkere combinatie. De basis van Smûk mag dan de Franse keuken zijn, maar met deze Zuid-Amerikaanse bereiding is niks mis.

De witte wijn van Weingut Leth is gemaakt van ‘grüner veltliner’, een druivensoort die vooral in Oostenrijk voorkomt. De wijn hiervan is vaak fris en past uitstekend bij de ceviche; de smaken liggen in elkaars verlengde.

loading

‘Lekkere smaken’

Daarna krijgen wij elk wat anders voorgeschoteld. Mijn disgenoot kiest mosselen en ik de pompoensoep. Enkele stukjes pompoen liggen midden in het grote bord en de serveerster giet de soep daaromheen. Dit is niet alleen een mooi gezicht, het is ook nog eens smakelijk. De geroosterde pitten in de soep geven een lekkere bite.

,,Als je van lekkere smaken houdt, moet je hier naartoe’’, zegt mijn tafelgenoot, die smult van zijn mosselen in een crème van waterkers, zeewier en citroengras.

En dan zijn we nog niet eens bij het hoofdgerecht: zacht gegaarde rundernek met een geroosterd stukje bloemkool en bloemkoolpuree.

Doodstil in het restaurant

Maar voordat dat wordt opgediend begeeft mijn stoel het plotseling. De rechterpoot bezwijkt en ik klap hard op de grond. Het wijnglas valt vlak naast me in scherven uiteen. Verbijsterd lig ik op de vloer, naast de kapotte stoel en de scherven. Maar ik ben nog heel. Mijn elleboog heeft de klap opgevangen en ik ben gelukkig niet in de scherven gevallen.

Het is even doodstil in het bijna volle restaurant. Daarna snellen twee serveersters toe die mij overeind helpen en vragen of alles goed is. Ik krijg een andere stoel en een glas water voor de schrik.

We beginnen aan ons hoofdgerecht, maar de sfeer is compleet veranderd. Mijn eetpartner is ook enorm geschrokken en staat strak van de spanning. De lol is er helemaal af. We eten ons lekker malse rundvlees op en houden het dan voor gezien. De kaasplank laten we aan ons voorbijgaan.

loading

Avond niet meer goed

,,Het eten was heerlijk, maar het meubilair is gevaarlijk’’, zegt mijn tafelgenoot. Gelijk heeft die. Dit had niet mogen gebeuren. Ik mag dan 100 kilo zijn maar dat zijn er wel meer, je hebt ze wel zwaarder. Het had zoveel erger kunnen aflopen voor iemand met brozere botten.

Bij het afrekenen krijgen we een fles wijn aangeboden. Een mooie geste, maar die maakt de avond niet meer goed.

Een dag later krijg ik – als boeker van het diner – een mail met het verzoek een recensie te geven van ons bezoek. Ik laat weten dat de val erin heeft gehakt en dat ik in zo’n geval de klant niet had laten betalen. In de reactie krijg ik een driegangenmenu voor twee personen op hun kosten aangeboden als compensatie. Dat is netjes.

Parkeergelegenheid: ja voldoende

Vegetarisch: ja

Rolstoelvriendelijk: ja

Restaurant Smûk

W.A. Nijenhuisweg 7, Katlijk

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Hete Soep
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct